Wereldkampioen Magnus Carlsen (Zweden).
Wereldkampioen Magnus Carlsen (Zweden).

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

(Door René Punt)

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Iedere maand geven we u nieuws over het schaken op de Brabantse Wal en schaken in het algemeen. Dit is het decembernummer. Door de “lock-down” is het aantal schaakactiviteiten op dit moment gering, maar we zullen u toch op de hoogte houden van de verschillende activiteiten.

Jeugdschaken
De schaaktrainingen en de jeugdcompetitie liggen op dit moment stil. Schaakvereniging BSV probeert, voor de jeugdspelers die het willen, de schaaklessen via powerpoints door te laten gaan.

In de Koningsgroep van de schaakcompetitie heeft Casper Room de eerste periode gewonnen. Tano van Schilt volgde als tweede en de regerend kampioen Dion Winterberg staat derde. Normaal worden er drie periodes gespeeld, maar het heeft er alle schijn van dat het kampioenschap zal gaan over twee perioden. In de Torengroep, de op een na hoogste groep, won Tristan Huibregtse. Hij gaat samen met nummer 2 Marius Bakx naar de Koningsgroep. Uit de twee pionnengroepen promoveren de kampioenen Myleen Kaur en Jules van Raaij. Het is afwachten wanneer de competitie weer hervat kan worden.

Op basisschool De Rode Schouw in Halsteren wordt ook weer volop geschaakt. De schaaklessen zijn daar echter voorlopig gestaakt vanwege de pandemie. Normaal gesproken zou De Rode Schouw zijn titel van Districtskampioen (van twee jaar geleden) gaan verdedigen in maart 2022, maar of dat doorgang kan vinden is uiteraard nog onduidelijk.

De Bergse Schaakacademie, onderdeel van BSV, wil graag andere scholen ook helpen om schaken op school vorm te geven. Wilt u daar meer informatie over, neem dan contact op met de redactie van dit blad.

Intern kampioenschap BSV

Ook het interne kampioenschap van BSV is natuurlijk gestopt. Er zijn inmiddels wel 10 ronden gespeeld. De huidige stand is: 1. Berend Ruben 2. Bas van de Putte 3. Oliver de Hert. Het onderlinge verschil tussen de nummers 1 en 2 is klein. Als de schaakcompetitie weer wordt opgestart zal dat leiden tot een spannend vervolg.

Externe kampioenschappen

Avondteams: BSV speelt met twee teams in de Noord-Brabantse schaakcompetitie. Na twee wedstrijden staat BSV A bovenaan in de 1e klasse A en BSV B in de 2e klasse A ook. Na twee wedstrijden is er nog van alles mogelijk. Ook is de vraag hoe de competitie verder zal verlopen. Er is nu al een wedstrijd- achterstand op het schema.

Zaterdagcompetitie: BSV speelt met drie teams in de KNSB-competitie. Het eerste team speelt in de 3e klasse G en staat met 3 punten uit 3 wedstrijden op de 6e plaats. BSV 2 speelt in de 5e klas F en staat daar bovenaan. BSV 3 staat derde in klasse 6 E. In alle klassen is de stand vertekend door het verschillende aantal gespeelde wedstrijden.

Nederlands kampioenschap schaken

Bij de dames werd Anne Haast, oorspronkelijk een Brabantse uit Dongen,
in Hoogeveen voor de vijfde keer Nederlands kampioen. Bij de heren was er een kersverse kampioen: Max Warmerdam. Hij volgde daarmee Lucas van Foreest op. Een aantal sterke spelers liet bij het Nederlands Kampioenschap verstek gaan vanwege de Coronaregels van het toernooi. Max Warmerdam is samen met nog een grote groep jeugdige schakers iemand met een grote toekomst. Nederland kent relatief veel sterke grootmeesters.

WK schaken in Abu Dhabi

Zojuist is de strijd om het wereldkampioenschap schaken beëindigd tussen de regerende kampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) en uitdager Jan Nepomniasjtsji (Rusland). Ondanks dat de uitdager wordt gezien als een begaafd technicus, kwam hij in de strijd tegen Carlsen tekort. Magnus Carlsen heeft gewonnen, daardoor is de eindstand 7,5 - 3,5 geworden. Daardoor is de wereldkampioen niet meer in te halen en daarom wereldkampioen gebleven. Op Lasker na is Magnus Carlsen daardoor de langst zittende schaakwereldkampioen. In de toekomst is hij en eventueel nog wat anderen, waaronder de Nederlander Anish Giri, wel in staat om het de wereldkampioen moeilijk te maken. Maar voorlopig is Magnus Carlsen weer voor twee jaar wereldkampioen schaken.

Tata Steel Schaaktoernooi

Het grootste schaakgebeuren in Nederland vindt plaats in IJmuiden. Het toernooi begon als het Hoogovenschaaktoernooi, werd toen het Corus Schaaktoernooi en nu het Tata Steel Schaaktoernooi genoemd naar de respectievelijke sponsors. Wel hetzelfde bedrijf, maar het had steeds een andere eigenaar. Het bedrijf staat qua milieu heel erg ter discussie, maar de kwaliteit van het schaaktoernooi heeft daarmee niets te maken. Al jarenlang is het een van de sterkste schaaktoernooien ter wereld. Vorig jaar won de Nederlandse topschaker Jorden van Foreest door in een barrage een andere Nederlandse topschaker Anish Giri te verslaan. Het was een ongekend succes dat de beide Nederlanders bovenaan stonden, want wereldkampioen Carlsen en heel veel top-10 spelers deden mee. Ook in januari 2022 zullen al deze spelers weer acte de présence geven.

Schaakproblemen

In november kreeg u van ons de volgende problemen met in beide gevallen: hoe wint wit? De oplossing voor diagram 1 ( 24 november): Pe3xf5 + exf5. Ph4xf5 + en doordat dan het paard zowel schaak geeft als de dame aanvalt, zal de zwarte dame verloren gaan en dan wint wit gemakkelijk de partij. De oplossing voor diagram 2 (24 november): De8 + Kh7. g6#. Zwart zou het nog even het mat kunnen uitstellen door 1. ….. Df8 te spelen, maar dan is hij ook kansloos 2. Dxf8 wint gemakkelijk.

Uiteraard heeft u weer recht op twee nieuwe problemen. In beide stellingen is de opgave: hoe wint wit? Let wel op, het probleem in rechterdiagram 2 (22 december) is moeilijker dan het probleem in diagram 1 (22 december). Succes! De schaakredactie wenst u een prettige kerst en een voorspoedig 2022!

Schaakprobleem 1, 24 november
Schaakprobleem 2, 24 november
Schaakprobleem 1, 22 december
Schaakprobleem 2, 22 december
Jan Nepomniasjtsji (Rusland)