Afbeelding

Werkgroep Archeologie zoekt hulp bij bodemonderzoek

Algemeen

HALSTEREN -  De Werkgroep Archeologie van heemkundekring Halchterth zoekt hulp. Binnenkort begint de sloop van Huize Sint Elisabeth aan de Gasthuisstraat in Halsteren. Bekend is dat dit een archeologisch waardevol perceel is, aangezien er in de tachtiger jaren van de vorige eeuw diverse bodemvondsten zijn gedaan. 

Onder andere uit de tijd van de beeldenstormen die Halsteren overkomen zijn. Voor de tijd dat huize Sint Elisabeth er stond, is er ook bewoning en bebouwing geweest. Delen van de toenmalige bodemvondsten bevinden zich al in de collectie van de heemkundekring Halchterth. De kans om er nog iets te vinden is niet heel groot, maar toch wil de heemkundekring deze kans niet voorbij laten gaan.

Toezicht

In samenspraak met de gemeentelijk archeoloog de heer Marco Vermunt heeft de Werkgroep Archeologie toestemming om bij de sloop en met name bij de grondwerken aanwezig te zijn. Op het moment dat de grondwerken beginnen, zoals het slopen van de funderingen en bouwrijp maken van het perceel is toezicht en fotografie gewenst om te kijken of er eventuele archeologische sporen aanwezig zijn. Tijdens de sloop van de bovengrondse bouwwerken dient er wel een veilige afstand in acht genomen te worden. Bij het uit de grond trekken van de funderingen is er tevens professioneel archeologisch toezicht aanwezig.

Opgraving

Indien er archeologische sporen zichtbaar worden, dan zal er mogelijk een opgraving plaatsvinden, onder begeleiding van de gemeentelijk archeoloog. Hiervoor heeft de Werkgroep Archeologie helpers nodig. 

Heeft u interesse om één of enkele dagdelen mee te helpen in de vorm van toezicht, fotografie en of opgraven, dan kunt u zich aanmelden dan aan bij de heemkundekring Halchterth, e-mail: info@heemkundekring.nl of heemkundekring@hotmail.com.

Veiligheidsschoenen of -laarzen zijn gewenst, alsmede een reflecterend veiligheidshesje en een schop.

Maandagavond

U wordt nader geïnformeerd wanneer het project start. Op de maandagavonden vanaf 19:00 uur is de Werkgroep Archeologie actief in het heemhuis, De Beeklaan 29A in Halsteren. U bent van harte welkom voor nadere informatie.

Huize Sint Elisabeth staat op het punt gesloopt te worden. Er wordt archeologisch onderzoek verricht.