Maarten van Eekelen en Toon van Schilt zijn trots op
Maarten van Eekelen en Toon van Schilt zijn trots op "hun" PV De Vredesduif. Foto: Dennis van Loenhout

75 jaar PV De Vredesduif

Algemeen

LEPELSTRAAT – De Lepelstraatse Postduivenvereniging De Vredesduif wordt 75 jaar. In Lepelstraat is de duivensport nog springlevend, dat wordt gevierd, met respect voor het verleden en een hoopvol oog op de toekomst. Want, zo zeggen bestuursleden Maarten van Eekelen en Toon van Schilt: “Een duif die uit de lucht komt vallen, dat blijft een fantastisch gezicht.”

Sinds de oprichting in 1945 is de liefde voor de duivensport bij PV De Vredesduif niet meer veranderd. Wat wel veranderde, is de sport zelf. “Tegenwoordig is alles elektronisch”, zegt Maarten van Eekelen, “en daarmee is er een hoop nostalgie verloren gegaan. “Stieken” ringen, de haast om daarmee bij de verenigingsklok in Café De Kladde te komen, de ongelukjes die daarbij wel eens gebeurden, de anekdotes over duivenmelkers die met aardappelen staan te gooien naar een duif die niet van het dak wil komen, dat is allemaal voorbij”, zegt Van Eekelen. 

Sociaal

“Dingen veranderen. Vroeger werden duiven nog opgegeten, maar dat gebeurt ook al tientallen jaren niet meer. Voor ons zijn duiven als huisdieren. Eén van mijn duiven heb ik maar liefst 19 jaar gehad. Het sociale aspect van de sport is altijd hetzelfde gebleven: in het lokaal delen we de liefhebberij voor de duivensport met elkaar.”

Jubileumfeest

Een speciale jubileumcommissie heeft zich al sinds het 70-jarig bestaan van PV De Vredesduif ingespannen om voldoende budget bijeen te krijgen voor een mooi jubileumfeest. Er werden bingo’s en kaartavonden georganiseerd, spullen verkocht op de braderie en sponsors gezocht. Uiteindelijk lukte het om een bescheiden bedrag op te halen, waarmee het 75-jarig bestaan van de vereniging op passende wijze kan worden gevierd. Dat gebeurt op zaterdag 9 oktober in Gasterij De Kladde, het voormalige Café De Kladde. “Er is geen betere plek voor ons jubileumfeest”, zegt Maarten van Eekelen. “In Café De Kladde, het café van mijn vader, is het allemaal begonnen, met Marijn Brouwers, d’n Ouwe Pienk. Als kind hielp ik daar al om krullen in de rieten manden te doen. Nu ontvangen we er onze leden, hun partners en ook de burgemeester. We maken een mooie groepsfoto, voorzien een koud en warm buffet, zorgen voor een aandenken en zetten onze jubilarissen in het zonnetje.”

Met Piet van Eekelen, Adrie Bogers, Leo Somers, Jan Severijnen, Gerard Roosendaal en Sjaak van Schilt hebben we maar liefst zes mannen die meer dan 50 jaar lid zijn. Die verdienen het om gehuldigd te worden.”

Hoewel de toekomst van de duivensport volgens Maarten van Eekelen en Toon van Schilt niet rooskleurig is, zien ze toch perspectief voor hun club. “Je ziet duivensportverenigingen verdwijnen. Logisch, want het houden van duiven wordt steeds moeilijker, en de interesse in de sport is niet meer zo groot als vroeger. Maar in de regio zijn wij nu de grootste vereniging, en hoewel de meeste van onze leden op leeftijd zijn hebben we ook jongere leden. Een vereniging als de onze is afhankelijk van vrijwilligers, en dan zit je in Lepelstraat goed, Lepelstraters zijn pro-actief en doen iets voor hun vereniging. Misschien is onze vereniging wel krachtig genoeg om nog een mooie toekomst te hebben. Want deze sport blijft mooi”, zegt Van Schilt, “als je in de ogen van een duif kijkt, en de gezondheid en vurigheid eruit spatten, als je weet dat die duif goed zal vliegen en dat ook doet, dan voel je de ambitie. Maar het is meer dan alleen de competitie. Als duivenmelker heb je je lievelingetjes. Duiven die op je schouder komen zitten, en waarvan je weet dat ze niet goed vliegen. Toch doe je ze niet weg. Je houdt van die beestjes. Dat is wat onze club bindt.”

Afbeelding