Youri van der Meulen
Youri van der Meulen

Tourspel Hoogerheide: Geen druk voor Youri van der Meulen

Algemeen

HOOGERHEIDE – De eerste etappe van de 108e editie van de Tour de France verliep niet vlekkeloos, dat is een understatement. Twee massale valpartijen ontsierden de openingsrit van La Grande Boucle. De grote crashes zorgden al voor meerdere opgaves van renners, maar ook voor de nodige kwetsuren.

De medische auto kreeg 21 (!) renners aan de wagen, maar er waren nog veel meer mannen die erbij lagen. Rampzalig voor de sportmensen met enorme aspiraties. Ook de deelnemers aan het Primera Niels van Elzakker Tourspel dienden hier en daar hun selecties te herzien! Het zorgde voor titelverdediger niet direct voor blinde paniek. Ook voor de nieuwste uitvoering selecteerde als vanouds een representatieve afvaardiging!

Van druk is bij de winnaar van de corona-editie 2020 absoluut geen sprake. “Nee, die ervaar ik helemaal niet. In verleden pakte ik links en rechts wel eens een dagprijsje mee. De winst van het algemeen klassement kwam als een volslagen verrassing. Derhalve ga ik er zoals altijd met gezonde wedstrijdspanning in en zien we waar het uiteindelijk weer toe zal leiden”, legt Youri van der Meulen uit.

Dark horse

Voor de huidige tour selecteerde hij het maximale aantal van zestien teams. Zoals veel andere deelnemers bekijkt hij het openingsweekend met interesse. “Natuurlijk. Er kan daarin zoveel gebeuren. Verder lees ik in aanloop naar de tour veel artikelen op sites als bijvoorbeeld wielerflits . Om een beetje te kijken hoe de verhoudingen liggen en te bepalen waarom je een renner net wel of juist niet in je selectie opneemt.”

Youri van der Meulen schrijft Nairo Quintana, Simon Yates en Chris Froome af. In tegenstelling tot Wilco Kelderman en een ‘dark horse’ in de persoon van Australiër Jack Haig. “Het blijft natuurlijk lastig. Wil je het klassement winnen, dan moet je een sprinter extra nemen. Denk ik. Wil je voor dagsuccessen gaan dan worden mannen als Ide Schelling, Aleksej Loetsenko of Wout Poels, als hij mag, interessant.”

De regerend kampioen rekent echter ook dit jaar weer op de gevestigde namen. Het erepodium wordt gevormd door Primoz Roglic, Geraint Thomas en Tadej Pogacar. Het groen gaat naar Peter Sagen en de bolletjes is eveneens voor Roglic. Meer Tourspel rangen en standen?…volgende week meer nieuws van het wielerfront!

Erelijst van het Primera Van Elzakker Tourspel:

1998 - Jacco Schoone

1999 - Peter van Genegen

2000 - Jack van de Klundert

2001 - Sander Oerlemans

2002 - Alphons Musters

2003 - Gerard Bruins

2004 - René Mous

2005 - Alexander Meijer

2006 - Charles Alting Siberg

2007 - Patrick Hugens

2008 - Nick Orlando

2009 - Amber van Dijk

2010 - Jack van de Klundert

2011 - Sander & Martijn Oerlemans

2012 - Jack van de Klundert

2013 - Gidi Voorhans

2014 - Michel Mous

2015 - Eric Goossens

2016 - Michel Mous

2017 - Amber van Dijk

2018 - Eric Goossens

2019 - Max van Elzakker

2020 - Youri van der Meulen

2021 - ???

Afbeelding
Afbeelding