Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Ton Hopmans toont zijn boek &#39;Dosko in het nieuwe millennium&#39;.</p>

Ton Hopmans toont zijn boek 'Dosko in het nieuwe millennium'.

(Foto: Dennis van Loenhout)

Boek ‘Dosko in het nieuwe millennium’

BERGEN OP ZOOM – Al twee keer eerder schreef Bergenaar Ton Hopmans een boek over Dosko. Zijn nieuwste werk gaat over de belevenissen van Dosko in het nieuwe millennium. Dat waren er namelijk nogal wat!


Sinds hij als jochie werd gegrepen door het schitterende geel en rood van de club waar zijn vader hem vaak mee naartoe nam, houdt Ton Hopmans (75) van Dosko. Op zijn tiende werd hij lid, en dat is hij nog steeds. “Dosko is een virus”, zegt hij, “en een vaccin is er gelukkig niet voor.”

Toen Hopmans in de jaren ’70 hoorde dat het clubarchief van Dosko verloren was gegaan in een brand, besloot hij het eigenhandig te herstellen. Vele uren in het gemeentearchief later had hij de clubhistorie van 1900 tot 1983 met de hand uitgeschreven. Dat leidde tot zijn eerste Dosko-boek, in 1983, het jaar waarin Dosko 75 jaar bestond. In 2008 volgde het tweede, om het honderdjarig bestaan van de club te vieren. Voor het derde boek, dat Hopmans afgelopen week presenteerde, was er geen jubileum als aanleiding. “Er was gewoon veel te melden”, vertelt hij.

Sinds de millenniumwisseling werd Dosko 100, werd er twee keer tegen PSV gespeeld, een keer tegen NAC, tegen De Graafschap en speelde Dosko vier seizoenen lang in de Hoofdklasse. “En er gebeurde nog meer”, zegt Hopmans. “Het clubhuis werd flink uitgebreid, we kregen een nieuw sponsorhome. En natuurlijk heb ik ook geschreven over het clublied, en over onze iconen Rinus Bennaars en Louis Overbeeke, die het tot Oranje hebben geschopt. Er is zoveel te vertellen over Dosko, niet voor niks zijn we de oudste club van de regio.” Het allermooiste van Dosko vindt Hopmans het feit dat het een echte volksclub is. “Dosko is voor iedereen”, zegt hij, “dus dat geldt ook voor mijn boekje. Er zijn er 300 gedrukt, ze kosten 5 euro per stuk.” Het boek “Dosko in het nieuwe millennium” van Ton Hopmans is te bestellen via: info@svdosko.nl

Meer berichten