Het eerste wagenspel door Ons Kent Ons in 1984.
Het eerste wagenspel door Ons Kent Ons in 1984.

Toneelvereniging Ons Kent Ons veertig jaar

Algemeen

HALSTEREN - Vrijdag 9 april is een heuglijke datum voor Toneelvereniging Ons Kent Ons uit Halsteren. Op die dag bestaat de club officieel 40 jaar! Graag had men hier op feestelijke wijze aandacht aan willen besteden. Maar helaas, de huidige lockdown gooit roet in het eten. Toch laat Ons Kent Ons dit jubileum niet zomaar voorbijgaan. Een terugblik op de rijke historie van deze populaire toneelvereniging.

Op 26 maart 1981, in Café De Staminee aan de Dorpsstraat komt een groep enthousiaste jongelui bij elkaar. Doel van deze bijeenkomst; het oprichten van een Halsterse toneelvereniging. Repetitieruimte was al geregeld en een regisseuse was al aangetrokken. De oefenavonden -vanaf het begin op maandag- namen een aanvang.
Op 9 april 1981 werd Toneelvereniging Ons Kent Ons officieel notarieel opgericht. Inschrijving bij Kamer van Koophandel volgde. Aan de Gemeente Halsteren werd een verzoek verstuurd voor een startsubsidie. Die kwam er, na een 1e afwijzing.
Het oprichtingsbestuur had een geschikte ruimte gevonden voor de eerste uitvoering. Bij Café-Zaal Central (Dorpsstraat) werd voor vrijdag 27-11-1981 de grote zaal vastgelegd. Die datum trad Ons Kent Ons voor de 1e keer in het bestaan op. Met succes want de zaal zat bomvol. In 1982 werd er een definitief bestuur gevormd dat de taken van het oprichtingscollege overnam. Besloten werd Café-Zaal Central als vast clublokaal te kiezen.

Ons Kent Ons bracht vanaf het begin tweemaal per jaar een zaalproductie. Tot op heden heeft Ons Kent Ons 77 avondvullende producties uitgevoerd. Verder werden er 15 straattheaterstukken gespeeld, allemaal zelfgeschreven. En 11 muzikale shows die voor instellingen en andere verenigingen werden opgevoerd.

Uitdagingen

In beginjaren waren er veel wisselingen van spelende leden. Maar de vaste kern bleef altijd bestaan. De vereniging ging voortvarend te werk. Een stevig flink podium werd vervaardigd. Decors werden steeds groter en fraaier qua ontwerp en uitvoering. Techniek (licht & geluid) werd per productie uitgebreid. Plezier en samenhang in de club was groot. Belangrijk was het aangaan van nieuwe uitdagingen. Buiten de twee zaalproducties per jaar werd er in 1984 voor de eerste keer een "wagenspel" geschreven en opgevoerd. Dit leverde veel publiciteit op en leidde tot meer bezoekers bij de zaalstukken. Bovendien was Ons Kent Ons met hun eigen creaties op de straat te vinden in vele plaatsen. In Antwerpen werd liefst zevenmaal deelgenomen aan de befaamde Rederijkersfeesten.

Den Bompa

De jaren gingen voorbij en in 1988 deed de vereniging een goede zet. Er werd gekozen om het Antwerpse blijspel "Wat doen we met Bompa?" in december op de planken te zetten. Dit stuk werd zo omarmd door het talrijke publiek op de inmiddels tot drie uitgebreide uitvoeringen dat de vervolgstukken automatisch op het programma werden gezet. "Onze Bompa is aan het vrijen" en "Bompa 3, de vierde generatie" waren ook een schot in de roos. Den Bompa werd een begrip. Ook de jaren daarna koos OKO regelmatig voor de creaties van schrijver Ruud de Ridder.

Professioneler

Zo werd het jaar 2000 bereikt. En plots stond de vereniging op straat omdat de toenmalige eigenaar van Central met de noorderzon verdween. Gelukkig kon Ons Kent Ons meteen terecht bij Café-Zaal Willem 3, gelegen aan....de Dorpsstraat. Daar werden we met open armen ontvangen. In de grote zaal achter in het café was al een podium dat alleen nog maar een stukje uitgebreid moest worden, dit scheelde voor decorploeg veel werk. Hoewel, de decors werden steeds professioneler. Waar zie je bij een amateurvereniging een draaideur of lift op het decor? Of wordt het decor in de pauze veranderd van huiskamer naar restaurant. De decorploeg van OKO kent geen NEE. Alles is mogelijk. Voor een regisseur natuurlijk geweldig want in een juist decor komt alles beter tot zijn recht. Achter de grote zaal bij Willem 3 was nog een klein zaaltje. Dat werd omkleedruimte voor de spelers en voor grime en kleding. Iets wat door de jaren heen ook steeds professioneler werd. Er werd steeds vaker gewerkt met goede kwaliteitspruiken en sommige spelers gingen zelfs zo ver om voor een rol hun haar te verven. Ook hebben we het al eens meegemaakt dat iemand 6 uur bij de kapper zat om dreadlocks in te laten vlechten. Alles voor een rol!

Zelfgeschreven

In de jaren bij de Willem 3 hebben we heel wat gezellige repetitie-avonden beleefd die soms tot in de late uurtjes doorgingen. Mooie voorstellingen hebben we gebracht. We hebben daar ons 25-jarig jubileum gevierd. Eén van de spelers had speciaal hiervoor zelf een toneelstuk geschreven. "Wat een familie”, was een groot succes. Later werden nog meer eigen geschreven stukken opgevoerd. Enkele jaren later brachten we namelijk "Familie erfenis”. Geschreven door twee leden van het toenmalige OKO. Tijdens het 35-jarig jubileum werden oude bekende karakters uit eerdere toneelstukken van stal gehaald en samengevoegd in het eigen geschreven toneelstuk " Ambras op het terras”.

Eerbetoon

Voor het komend jubileum wordt door enkele leden van de vereniging wederom de pen gepakt. Volgend voorjaar zal een zelfgeschreven stuk op de planken worden gebracht als eerbetoon aan 40 jaar Ons Kent Ons. Dit zal dan worden opgevoerd in ons nieuwe opvoeringslokaal aangezien onze vaste stek van de laatste 12 jaar, Café Zaal De Roos (ook weer Dorpsstraat), zijn deuren definitief gesloten heeft. De locatie heeft nu een andere bestemming gekregen. Erg jammer want ook bij De Roos hebben we mooie jaren beleefd. Toen Willem 3 aangaf ermee te gaan stoppen werden we direct benaderd door de uitbater van De Roos om eens te komen praten. De overstap was snel gemaakt. Wederom voor iedereen een uitdaging. De decorploeg die rekening moest houden met nieuwe afmetingen. Techniek stond voor het karwei om licht en geluid opnieuw in te richten. Bij De Roos hebben we 23 avondvullende producties op de planken gebracht.

Gewaardeerd

Door de jaren heen zijn er heel wat mensen betrokken geweest bij de vereniging. Van decorbouwers tot kledingdames en geluidstechnici. Ook hebben we spelers zien komen en gaan. Wel zijn we trots op het feit dat we na 40 jaar nog steeds één iemand binnen de vereniging hebben die vanaf het begin zich voor de volle 100% heeft ingezet voor de vereniging. Als acteur, lid van de leescommissie en PR man is Adrie Jonkers een gewaardeerd lid. En er zijn ook leden die de 30 jaar lidmaatschap al in het vizier hebben.
Qua voorzitters hebben we verschillende personen gehad die deze functie hebben uitgevoerd. We zijn ondertussen bezig met onze zesde en zevende regisseur. Nu zijn er twee regisseurs -uit eigen vereniging- die om toerbeurten de scepter zwaaien.
Er zijn nog de extra's die bij de vereniging horen. Vroeger straattheater en uitstapjes naar Antwerpen. Thans zoeken we het dichter bij huis. Zoals een culturele bijdrage aan de Molenfeesten. We zijn vele jaren te vinden geweest op de braderie van Halsteren. Ook zijn we een graag geziene gast bij de KBO en de Zonnebloem. Elk jaar wordt de middag opgeleukt met muzikale hoogstandjes.

Ambities

Voor ons gevoel staan we nog maar aan het begin. De ambities van de club reiken verder. In de toekomst willen we nog veel meer producties op het toneel brengen. Zolang we u als toeschouwer mogen ontvangen blijven we doorgaan om ervoor te zorgen dat u een fijne avond beleeft. Vooral in deze onzekere tijd is dat iets waar we allemaal naar snakken. We hopen dan ook zo snel mogelijk weer te kunnen gaan repeteren, als de maatregelen het toelaten. Zodat we elkaar weer spoedig kunnen ontmoeten. Hopelijk tot heel snel. #StaySave.

Wim van Elzakker als Bompa Jos Vleugels. In de meest succesvolle trilogie van Ons Kent Ons, eind jaren tachtig.
Bompa
Rederijkersfeesten in Antwerpen.
Rederijkersfeesten in Antwerpen.
In blauw-wit op eigen feestavond.
In blauw-wit op eigen feestavond.