Ria van Dijk schildert graag en doet dat gewoon thuis aan de keukentafel.
Ria van Dijk schildert graag en doet dat gewoon thuis aan de keukentafel. Foto: Dennis van Loenhout

Ria van Dijk wil ‘gewoon graag schilderen’

Algemeen

HALSTEREN – Iedereen die haar werk heeft gezien in de Halsterse huisartsenpraktijk De Spil weet dat Ria van Dijk bijzonder talentvol is. Toch is schilderen voor haar vooral een hobby, die haar veel rust en voldoening schenkt.

Heel Halsteren kent Ria van Dijk (73) nog van Van Dijk Sport, de winkel die ze tot 2003 samen met haar man runde aan de Dorpsstraat. “Vroeger op school zei mijn juf al dat iets met mijn tekentalent zou moeten doen”, vertelt Ria, “maar in die tijd kon je in de kunst geen boterham verdienen, en aan het werk in onze winkel heb ik ook heel veel plezier beleefd."

Na haar pensionering heeft Ria het schilderen weer opgepakt. "Ik heb les genomen bij kunstschilder Joop Mijsbergen in Bergen op Zoom. Het probleem was alleen dat ik dacht dat ik na mijn pensioen veel vrije tijd zou hebben, maar ik heb het drukker dan ooit! Vervelen doe ik me nooit. Meubeltjes opknappen vind ik leuk, koken vind ik heerlijk, ik ben altijd bezig en vind overal wel wat te doen. Dus schilderen schiet er soms nog wel eens bij in. Maar als ik schilder, dan vind ik het heerlijk. Schilderen schenkt me veel rust.”

Ria heeft geen atelier, schilderen doet ze gewoon aan de keukentafel en ze werkt het liefst met aquarel. Ze probeerde ook andere technieken, maar heeft daarmee niet de “klik” die ze met aquarel wel voelt. “Ik gebruik aquarel niet op de klassieke manier. Ik werk graag met sprekende kleuren, dus werk ik vaak in verschillende lagen. Dat kost tijd, omdat elke laag eerst moet drogen voor je verder komt, maar er komt altijd een moment dat het klikt, dat je weet dat het goedkomt.”

Ria schildert graag mensen, in een herkenbare, realistische stijl. Vaak verbeeldt ze Boeddhistische monniken uit allerlei landen, want het Boeddhisme fascineert haar mateloos. “De kleurrijke gewaden van Boeddhistische monniken zijn prachtig om te schilderen, maar ook de levenswijze en de rust van die mensen vind ik erg mooi”, zegt Ria. “Bovendien is het een thema dat veel mensen die hebben gereisd aanspreekt. Zij herkennen er veel in, en ik vind het leuk dat iemand zoveel plezier vindt in mijn schilderijen. Dat plezier ervaar ik zelf als ik ze maak. Het gaat mij niet om verkopen, ik zie mezelf niet als kunstenaar en reken mijn stijl ook niet bij een bepaalde stroming. Ik ben geen professional, ik heb geen kunstgeschiedenis gestudeerd, ik schilder gewoon heel graag. Dat is alles.”