Samantha Tieman
Samantha Tieman Foto: Dennis van Loenhout

“Je hebt stemrecht, dus je mag jezelf laten horen”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Stemmen is een recht. Dat weet ook de 21-jarige Samantha Tieman uit Hoogerheide die zegt: “Je hebt stemrecht, dus gebruik het dan ook!”

Normaal gesproken is Samantha Tieman niet bijzonder geïnteresseerd in politiek, maar rond de verkiezingstijd verdiept ze zich er graag in. “Dat vind ik belangrijk”, zegt ze, “je hebt stemrecht, je mag jezelf laten horen. En dat moet je doen, want wat de politiek beslist gaat ook om jóu. Klagen is heel makkelijk, ik vind dat iemand die niet stemt ook geen recht heeft om te klagen.”

Voor studenten is de coronacrisis bijzonder moeilijk, en Samantha is daarop geen uitzondering. Ze studeert office en projectmanagement en zegt: “Ik zit in mijn laatste jaar, en heb heel veel geluk dat ik naar mijn stage mag. Anders zou het heel lastig worden om mijn studie af te ronden. Maar het vele thuiszitten en het gebrek aan sociaal contact vraagt heel veel. Zelf heb ik gelukkig wel de discipline om thuis aan de slag te gaan, maar dat valt veel jongeren zwaar.” Samantha ziet bovendien hoe de coronamaatregelen het voor jongeren lastig maken om hun politieke keuze te bepalen: “Normaal praat je daar met vrienden op school over, maar dat kan nu dus niet”, zegt ze, “politiek is geen onderwerp waarover je met elkaar gaat appen, en dus maakt dat het lastig.”

Standpunten

Toch heeft Samantha haar keuze al voor 90% bepaald. “Ik weet het nog niet helemaal zeker”, zegt ze, “maar er is één partij waarmee ik het op veel fronten eens ben. Bijvoorbeeld hun standpunt over het MKB vind ik goed, ik wil zelf ook een bedrijf beginnen en dus wil ik stemmen op een partij die dat zo makkelijk mogelijk maakt. Ook hun standpunten over cultuur, zorg en landbouw spreken me aan. Bovendien denk ik dat het goed is om op een grotere partij te stemmen, ik denk niet dat die hele kleine partijtjes die er ook zijn het verschil kunnen maken.”

Interessanter

Omdat marketing een belangrijk onderdeel van haar studie is, heeft Samantha ook nog een advies voor politieke partijen.

"Partijen zouden beter moeten letten op wat jongeren belangrijk en interessant vinden, en dat zouden ze moeten brengen in taalgebruik dat minder oubollig is dan wat je vaak in debatten hoort. Bovendien zijn politieke partijen niet echt actief op social media, en zouden ze ook veel zichtbaarder kunnen zijn op scholen. Als je stemmen interessanter maakt, gaan er vast nog veel meer jongeren stemmen”, aldus Samantha Tieman.