Brabants boekske 2021
Brabants boekske 2021

Brabants boekske weer mooi

Algemeen

REGIO - Nadat de hele voorbereiding succesvol was verlopen en alles tot in de puntjes geregeld, kon de presentatie van het Brabants boekske 2021, als gevolg van de overheidsmaatregelen in verband met corona, toch niet doorgaan. Tevens zal de bekendmaking en prijsuitreiking van de laureaten van de Willem Ivenprijs in zeer kleine kring plaatshebben.

Het zestiende Brabants boekske mag er wezen. Naar aanleiding van het thema Wel of nie? Ge wit ’t nie stuurden maar liefst 50 Brabantse dialectschrijvers een verhaal of gedicht in. Iris Bongers maakte er een vijftiental illustratieve tekeningen bij en het geheel werd opnieuw prachtig vormgegeven door Rinie Meyer.

Het Brabants boekske verschijnt voor de zestiende keer en dat is uniek te noemen. Naar aanleiding van een thema worden de Brabantse dialectschrijvers en -dichters elk jaar uitgenodigd – zeg maar gerust uitgedaagd – om een kort verhaal of gedicht te schrijven in hun eigen dialect. De redactie, bestaande uit Cor Swanenberg en Jan Luysterburg, bundelt en corrigeert het geheel, waarna de Stichting Brabants de uitgave en distributie van het boek verder op zich neemt. Normaal gesproken zou de presentatie ditmaal plaatsvinden op zondag 28 februari aanstaande, zoals altijd in het multifunctioneel centrum De Snoeck in Lith (gemeente Oss). Een afschuwelijk en hardnekkig virus verhindert dit echter helaas en door dezelfde oorzaak vindt de bekendmaking en huldiging van de winnaar van de prestigieuze Willem Ivenprijs (degene die volgens een onafhankelijke jury het mooiste verhaal of gedicht heeft ingezonden) niet plaats in een zaal vol publiek, maar in een zeer kleine kring en dan ook nog op veilige afstand van elkaar. De overhandiging van het door Jenny Derksen vervaardigde en door de gemeente Oss geschonken kleurrijke beeld van een haan (het lievelingsdier van Willem Iven) zal deze keer dus niet gepaard gaan met een klaterend applaus. De uitreiking vond plaats op 15 februari 2021 in het gemeentehuis te Oss (wordt vervolgd).

Wat telkens opvalt is, dat de redactie er steeds weer in slaagt om mensen uit alle delen van de provincie Noord-Brabant hun creatieve vermogens maximaal te laten inzetten om hun fantasieën, gevoelens, herinneringen, dromen, meningen en opvattingen om te zetten in een aansprekend verhaal of gedicht. Op kwalitatief hoogstaande wijze, want broddelwerk wordt door de redactie niet toegelaten.

Het thema is overigens erg universeel. We zien ons immers allemaal wel bijna dagelijks geconfronteerd met dilemma’s, innerlijke conflicten en moeilijke keuzes. Doordat elke bijdrage is geschreven in het dialect van de geboorteplaats van de auteur, is het boekje tevens een staalkaart van de lokale dialecten, zoals die vandaag de dag nog gebezigd worden. Voor de liefhebbers van dialect (en dat zijn er gelukkig nog velen) is dit alleen al een reden om het boek aan te schaffen.

In de nieuwste editie van het Brabants boekske is het uiterste westen van de provincie weer goed vertegenwoordigd. Uit Bergen op Zoom kwamen vier inzendingen: van Frans Nefs (in het dialect van Halsteren), debutant Roel Soffers, Brigit Bakx-Hermans en Paul Asselbergs. Ook de gemeente Woensdrecht is weer sterk vertegenwoordigd, met een meeslepend gedicht van Jan van Elzakker en verhalen van Ad Borremans, Edy Minnebach en Jan Luysterburg.

Het Brabants boekske, met de titel Wel of nie? Ge wit 't nie (ISBN 978-90-70545-45-1), is vanaf 1 maart 2021 voor € 14,95 te koop in de reguliere boekhandel. Nadere info: Jan Luysterburg, telefoon 0164-852141.

Cor Swanenberg, telefoon 073-5031879