Niek de Kuijer vult zijn vrije uurtjes creatief op, ondanks de nadelen van thuis zijn.
Niek de Kuijer vult zijn vrije uurtjes creatief op, ondanks de nadelen van thuis zijn. Foto: Dennis van Loenhout

Leren over een piratenkapitein

Algemeen

HOOGERHEIDE – Schoolsluiting. Thuisonderwijs. Hele dagen thuiszitten. Voor kinderen is deze periode niet leuk, dat is zeker. Maar met een Playstation 4, Gran Turismo, een beetje hout, een boutje en wat Youtube-filmpjes wordt het leven al snel een stuk leuker. Niek de Kuijer legt uit hoe dat werkt.

Van de schoolsluiting die nu al weer wekenlang duurt ziet Niek de Kuijer (11) – die in groep 7 van basisschool De Dobbelsteen zit - zowel de voordelen als de nadelen. De nadelen zijn duidelijk: hij mist de grappen van meneer Tim en de heldere uitleg van juf Mathilde en hij mist het nauwe contact met zijn vrienden. Maar dat hij nu wat later op kan staan, en meestal met lunchtijd klaar is met zijn schoolwerk, dat vindt hij dan weer niet zo vervelend. De vrije uurtjes die overblijven, die vult Niek met gemak op. Hoe dan? “Gamen!” zegt hij.

Interessant

Nieks Playstation 4 maakt de laatste tijd overuren. Hoewel zijn ouders goed in de gaten houden dat dat er niet té veel worden, benut Niek elke minuut. In zijn favoriete spel, Uncharted 4, gaat hij op zoek naar de schat van piratenkapitein Henry Avery. De uitdagingen op weg daar naartoe vindt Niek fantastisch, maar wat hij misschien nog wel leuker vindt is dat hij ontdekte dat de piratenkapitein uit zijn Playstation-spel echt bestaan heeft. “Daar heb ik over gelezen”, zegt hij, “dat was heel interessant!” Ook met racegame Gran Turismo kan Niek zich uren vermaken. Hij heeft een stuur en een pedalenset, dus wanneer hij – liefst met een razendsnelle Nissan GT-R – over de circuits scheurt voelt hij zich net als zijn favoriete coureur Max Verstappen. “Die Nissan is cool”, vindt Niek, “maar als ik mijn rijbewijs heb wil ik een Ford Focus, net als mijn vader. Maar dan wel een snelle RS!”

Dat racen neemt Niek zo bloedserieus dat hij zelf een handrem maakte voor bij zijn racestuur. Met wat hout, een paar bouten en wat Youtubefilmpjes om hem op weg te helpen maakte hij de handrem zo dat die een knop op zijn controller indrukt, en Niek op de virtuele circuits dwars en met rokende banden de bochten kan nemen. Dat, vindt hij, is weer een voordeel van de lockdown: “Als ik gewoon naar school had gemoeten was ik niet zo snel op het idee gekomen om die handrem te gaan maken. En het was heel leuk en leerzaam om te doen!”

Lezen

Creatief zijn vindt Niek belangrijk. Zo belangrijk dat hij het alle kinderen wil aanraden. “Als je iets wil doen, dan moet je het gewoon proberen”, vindt hij, “dan lukt het vaak vanzelf!” Zelf gaat hij misschien nog wel meer dingen met hout maken. Als hij daar tenminste tijd voor heeft, want naast al het gamen speelt Niek ook nog best veel buiten. Als hij daarvan uitrust, mag hij ook graag lezen. Niet alleen over de piratenkapitein uit Uncharted 4, maar ook de avonturen van Asterix en Obelix. “Die vind ik heel leuk”, zegt hij, “als je zo’n verhaal leest kun je verder fantaseren over wat er allemaal kan gebeuren. Daarom is lezen leuk. Maar als ik moet kiezen, dan zou ik toch het liefste gamen, denk ik.”