Word Taalmaatje bij Humanitas | halsterse-zuidwestkrant – Het nieuws uit Halsteren en de Zuidwesthoek
Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto:

Word Taalmaatje bij Humanitas

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Meedoen met het Taalmaatjesproject van Humanitas is een heuse aanrader. In de eerste plaats is het een fijne gedachte dat je iemand helpt zijn of haar weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. 


Men spreekt geen Nederlands, omdat men geen Nederlanders tegenkomt en men ontmoet geen Nederlanders, omdat men geen Nederlands spreekt en/of begrijpt.

Humanitas Taalmaatjes helpt anderstaligen verder in het Taalmaatjes project. Taal wordt een houvast, want met taal kun je je uiten. Dit geldt zeker voor een nieuwkomer in ons land. Dus ga je met elkaar in gesprek vooral om de taal te spreken en te begrijpen.

Deelnemer: ‘Als je stil blijft, kun je niets delen’

Voor een vrijwilliger is het een uitdaging om in te schatten hoe je je deelnemer het beste kunt helpen. De vrijwilliger gaat samen met de deelnemer op zoek naar een manier om de taal te leren en oefenen.
Er zijn hele grote verschillen tussen de anderstalige deelnemers. Sommigen spreken of lezen al verrassend goed voor de korte tijd dat ze nog maar in Nederland zijn, anderen hebben nog veel moeite met het Nederlands. Als vrijwilliger ben je vrij in het inrichten van de werkwijze/methode en het zo goed mogelijk afstemmen op de deelnemer. Het contact is 1x per week, één op één, bij de deelnemer thuis en dat voor de tijd van een jaar.

Vrijwilliger: ‘Ik had pas nog een gesprekje met een deelnemer, die ik had verteld wat ‘kwestie’ in ‘vluchtelingenkwestie’ betekent’

Deelnemer: ‘Kun je dan ook spreken van de ‘mondkapjeskwestie’?’

Vrijwilliger: ‘Dan ben ik weer helemaal blij’.

Vrijwilliger: ‘Ik stuur hem iedere week een tekst met vijf vragen over die tekst en die beantwoordt hij dan en daar praten we dan over. We lezen ook altijd een stukje uit de krant (in corona-tijd op afstand; hij de krant, ik de Ipad). Zijn motivatie om mee te doen is groot’.

Word Taalmaatje want taal verbindt!

Deelnemer: ‘Wil je a.u.b. links van me gaan zitten i.p.v. rechts’ (i.v.m. gehoor)

Vrijwilliger: ‘Ik heb geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Het gesprek verloopt nu stukken beter!’

Deelnemer: ‘Ik ben heel blij met haar hulp, ik kan haar niet missen, zo’n lieve vrouw, we praten over van alles, zij heeft me mijn zelfvertrouwen weer teruggegeven. Ik durf nu in de buurt contact te leggen’

Doe mee als Taalmaatje en maak het verschil!

Wil jij met een anderstalige in gesprek en wil je met haar of hem op weg om onze taal te leren begrijpen en spreken? Dat kan als Taalmaatje bij Humanitas. Je staat open om elkaars wereld te ontdekken. Je inzet wordt beloond met dankbaarheid, een lach en nieuwe positieve energie!

Je verrijkt elkaars leven! Doe mee, ga in gesprek en maak verbinding!

Meld je nu aan via mail of via de website. De intake/informatie gesprekken vinden plaats in Bergen op Zoom. Humanitas Taalmaatjes West Brabant West / locatie Bergen op Zoom

Coördinatoren; Els Snoeijers, Bas van Terheijden, Els Baarends

E-mail: Taalmaatjes.wbw@humanitas.nl website; www.humanitas.nl

Meer berichten