Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Bewust omgaan met drinkwater

Drinkwater; het is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Om te drinken, te koken, te douchen, kleding te wassen, schoon te maken en nog veel meer. Dat is geen probleem; maar een beetje minder kan ook makkelijk! Doe je mee? Hieronder vind je 11 bespaartips van Evides.
* Challenge jezelf: 1 minuut korter douchen: Gemiddeld genomen staan wij ruim 8 minuten onder de douche. Een minuutje minder kan dan wel én bespaart al snel 2.500 liter per jaar!!* Kleine knop, groot effect: De kleine knop op het toilet (of spoelonderbreker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Wow!!* Glaasje frisse adem: Tijdens het tandenpoetsen kan de kraan makkelijk uit. Een glas water gebruiken bij het spoelen van de mond is helemaal top. Je bespaart ruim 20 liter water per keer!* Ton vol water: Een regenton vult zich bij een goede regenbui al snel. Ideaal water om planten in de tuin mee te besproeien. Scheelt heel wat liters, want 15 minuutjes sproeien met de tuinslang is zo 100 liter water.* Kleine wasjes... Nee! Grote wasjes in de wasmachine: De wasmachine draait met gemak alle wasjes en gebruikt zo’n 50 liter water per wasbeurt. Laat de wasmachine dus pas ‘lekker draaien’ met een grote was.* Met de juiste kop onder de douche: Met een waterbesparende douchekop bespaar je al gauw 4 liter water per minuut. Dat is gemiddeld 32 liter water per douchebeurt!* Een volle bak: Gezellig met de hand afwassen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water en geld. Nog meer water besparen? Gebruik je vaatwasser pas als hij vol is.* Scheer je weg!: Laat de kraan niet lopen voor het schoonspoelen van je scheermes. Plaats liever even de stop in de wasbak.* Drup, drup, drup, die kraan is stuk: Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.* ‘Working at the carwash’: Blij met een stralende auto? In de wasstraat bespaar je veel water én restjes wasmiddel, olie en viezigheid komen niet in het milieu. Win-win!* Schone handen, minder water: Meer dan ooit is handen wassen belangrijk. Maak je handen nat, zet de kraan uit, zeep je handen in en spoel ze tot slot af.* Koudwatervrees: Spring je pas onder de douche als het goed op temperatuur is? Vang het koude douchewater op in een emmer en spoel er bijvoorbeeld het toilet mee door.


* Groente en fruit wassen: Was groente en fruit boven een teiltje; dit water kun je opvangen en hergebruiken in en rondom het huis.* Uitgebadderd? Emmertje water naar toilet: Staat het toilet in de buurt van het bad? Vul dan na het badderen een emmertje met badwater om het toilet mee door te spoelen

Meer berichten