Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Een toost op de ondertekening van het convenant voor ontwikkeling Bergsche Heide.</p>

Een toost op de ondertekening van het convenant voor ontwikkeling Bergsche Heide.

(Foto: Pascal Brugman)

Belangrijke stap in voortgang Poortgebied Bergsche Heide

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Afgelopen week is een belangrijke stap gezet in de gebiedsontwikkeling Poortgebied Bergsche Heide. Met dit convenant staan betrokken partijen achter de gekozen ontwikkelstrategie en verklaren mee te werken aan een nieuw bestemmingsplan. 


Hiermee wordt de ontwikkeling van het Poortgebied mogelijk en wordt de ruimtelijke opzet van het landschapspark verbeterd. Met deze ontwikkelingen krijgt het gebied een extra recreatieve boost en blijven natuurwaarden sterk aanwezig.

Het convenant werd maandag aan het eind van de middag getekend op de Kraaijenberg door Stichting De Brabantse Wal, IVN Groene Zoom, Vogelwerkgroep Bergen op Zoom, Benegora, NAMIRO, Stichting Noord Brabants Landschap, Brasserie de Berk, restaurant Le Bouleau, Port of Bergen op Zoom en ontwikkelaar Prohuis. Voor de gemeente Bergen op Zoom tekende wethouder Patrick van der Velden het convenant.

Het betreft een gebied ten noordoosten van de stad Bergen op Zoom in de oksel van de snelwegen A4 en A58 en aan de oostzijde grenzend aan de gemeente Roosendaal. Dit gebied is al een tijdje in ontwikkeling. De gemeente heeft met provinciale subsidie uit het Landschappen van Allure programma sinds 2017 heel wat geïnvesteerd in het publieke deel van het landschapspark. De afgelopen maanden is al gebleken dat de aantrekkingskracht van het gebied bij recreanten en liefhebbers van natuur groot is. Die aantrekkingskracht vraagt meteen ook om goede afspraken als het bijvoorbeeld gaat om bereikbaarheid, parkeergelegenheid en bescherming van natuurwaarden.

Ambitie

Ook investeerders zijn al een langere tijd bezig om het private deel van het gebied vanaf de westzijde te ontwikkelen. De ambitie van de ontwikkelaar van het Poortgebied is om vanaf het knooppunt Bergen op Zoom noord het gebied met een nieuwe weg te ontsluiten. In de zuidwestelijke hoek van het gebied, tegen de snelweg A4 bestaan plannen voor een hotel met conferentie faciliteiten, parkeergelegenheid, twee (fastfood)restaurants en een ‘energy hub’ (tankstation nieuwe stijl).

De gemeente Bergen op Zoom is blij met de ondertekening omdat hiermee samen met belanghebbenden gewerkt kan worden aan de gebiedsontwikkeling en tegelijkertijd rekening kan worden gehouden met wensen en eisen van betrokken instanties.

Meer berichten