Jens en Laura vinden dat er muziek zit in de Wegwijzer!
Jens en Laura vinden dat er muziek zit in de Wegwijzer! Foto: Dennis van Loenhout

Er zit muziek in de Wegwijzer

Algemeen

LEPELSTRAAT – In het kleine dorp Lepelstraat staat een kleine school. Basisschool De Wegwijzer is een echte dorpsschool, maar dan wel eentje met de blik op de toekomst. Want ook dan blijft De Wegwijzer een ankerpunt in een mooi dorp.

“Dit is een gezellige en leuke school. Lekker Lepelstraats, want je kent hier iedereen en er is niet veel ruzie. We doen ook heel leuke dingen in de klas!” Wie na de woorden van groep 7-leerlingen Jens van Loon (10) nog twijfels heeft over De Wegwijzer, wordt zeker overtuigd als zijn klasgenootje Laura Dekkers aan het woord komt. “Weet je wat typisch Wegwijzer is? De school is leuk, de pleinen zijn leuk, je kunt er lekker buitenspelen en de lessen zijn fijn. Vooral gym en schrijven vind ik leuk.”

Sinds de start van het nieuwe schooljaar is Guido Schoonbrood directeur van Basisschool De Wegwijzer, een functie die hij combineert met zijn werkzaamheden als directeur van de Halsterse basisschool De Toermalijn. “Het is een mooie uitdaging om op De Wegwijzer aan de slag te gaan”, zegt hij. “Een mooie, kleine school, waar veel mooie dingen gebeuren. In de korte tijd dat ik hier werk ben ik daarvan overtuigd geraakt. Bovendien heb ik hier alleen maar leuke en betrokken ouders ontmoet. Het enige dat ik lastig vind is dat ik ze nog niet allemaal persoonlijk heb kunnen ontmoeten. De coronamaatregelen maken dat lastig, maar wat in het vat zit verzuurt niet.”

Betrokken

Ook voor de 84 leerlingen van Basisschool De Wegwijzer was - en is - de coronatijd soms lastig. “Maar”, zegt Schoonbrood, “kinderen zijn heel flexibel, ze kunnen veel aan. Onze kinderen lijken over het algemeen weinig last te ondervinden van die moeilijke maanden van afstand en thuisonderwijs, en dat zien we ook in Halsteren. We houden iedereen scherp in de gaten, vooral het welbevinden van iedereen. Als docenten zien we mogelijk ook positieve kanten van thuisonderwijs en beraden we ons op manieren om die benutten, bijvoorbeeld om te bereiken dat leerlingen zich beter kunnen concentreren. We kijken ook nadrukkelijk naar de positieve effecten van een continurooster. Buiten de kaders denken, creatief zijn, dat gaat in Lepelstraat prima. Daarom weet ik zeker dat er de komende jaren nog veel moois gaat gebeuren op De Wegwijzer! Ons team is erg betrokken, en hopelijk kunnen we binnenkort ook weer mooie gesprekken voeren met de ouders.”

Hoeveel plannen er ook zijn, dat het dorpse karakter van De Wegwijzer behouden blijft lijdt geen twijfel. “Een school is belangrijk voor de identiteit van een dorp”, zegt Schoonbrood, “een school is een ankerpunt in een dorp, en een plek waar kinderen hun vriendjes kunnen ontmoeten. Met dat als basis bestaat De Wegwijzer al 40 jaar, en ik wens dat het ook de basis gaat vormen voor nog heel veel mooie jaren!"

Sudoku eenvoudig