Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Wethouder Petra Koenders van Financiën neemt namens gemeente Bergen op Zoom deel aan de ledenvergadering van VNG.
Wethouder Petra Koenders van Financiën neemt namens gemeente Bergen op Zoom deel aan de ledenvergadering van VNG. (Foto: Dennis van Loenhout)

Gemeenten willen meer steun van Rijk

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Gemeenten pleiten tijdens VNG-ledenvergadering voor structurele groei van het gemeentefonds. Aanstaande vrijdag neemt wethouder Petra Koenders (Financiën) namens de gemeente Bergen op Zoom deel aan de ledenvergadering van de VNG. 


Tijdens die vergadering bepalen de gemeenten gezamenlijk hoe zij het overleg met het Rijk over de financiële positie van gemeenten verder vorm geen geven. Bergen op Zoom is mede-indiener van twee moties die hier rechtstreeks betrekking op hebben. Veel gemeenten hebben op dit moment grote moeite om hun begrotingen op orde te krijgen. Bergen op Zoom vormt daarop geen uitzondering. Zoals bekend stevent de Markiezenstad vooralsnog af op een miljoenentekort. Alle zeilen worden op dit moment bijgezet om tekorten te beperken, maar hulp vanuit het Rijk is hierbij eigenlijk onontbeerlijk. Daarom worden moties in die richting mee ingediend en worden andere moties in die richting door Bergen op Zoom ondersteund.

Een voorbeeld is de motie die voorkomt uit het Zoetermeerse initiatief ‘Raden in Verzet’. Daarin wordt aangegeven dat gemeenten acuut meer structureel geld nodig hebben. Ze hebben dat geld nodig omdat anders vergaande bezuinigingen nodig zijn die een grote impact zullen hebben op de gehele sociale infrastructuur, maar ook op praktische zaken zoals het onderhoud van de openbare ruimte. De gemeenten die de motie indienen vinden dat dit niet meer uit te leggen is aan hun inwoners.

Gemeenten vragen niet alleen oplossingen van het huidige kabinet, maar zetten ook in op de relatie met het kabinet dat gevormd zal worden ná de verkiezingen van 17 maart 2021. Samen met andere gemeenten is Bergen op Zoom van mening dat de structurele tekorten, bijvoorbeeld binnen het sociaal domein, door het Rijk opgelost moeten worden. Niet met incidentele middelen, maar met een structurele groei van het gemeentefonds.

Met Prinsjesdag heeft de regering enkele voorstellen gedaan die gemeenten tijdelijk gedeeltelijk verlichting geven. Ook de compensatie voor de extra uitgaven ten aanzien van corona helpen. Toch biedt dit uiteindelijk te weinig soelaas. In lijn met het Focusakkoord blijft het college van Bergen op Zoom zich dan ook samen met andere gemeenten inzetten voor meer financiële middelen vanuit het Rijk, zodat inwoners, bedrijven en onderwijsinstellingen op een goede wijze ondersteuning geboden kan worden.

De inzet van het college van Bergen op Zoom op deze VNG Ledenvergadering komt voort uit het Focusakkoord. In lijn hiermee is het college eerder aangesloten bij het initiatief #gemeenteninnood, waarvoor wethouder Koenders op 2 juli samen met 70 ander bestuurders uit het hele land heeft deelgenomen aan een manifestatie in Den Haag. Daarbij is bij het Tweede Kamer gebouw ook een clip vertoond waarin wethouders Koenders, Van der Zwan en Van der Velden aandacht vragen voor de financiële situatie van Bergen op Zoom.

Meer berichten