Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Vrijwilligers van de Plusbus Halsteren-Lepelstraat in frisse nieuwe polo's bij de Pompejus op Fort de Roovere. (Foto: Jos van de Reep).
Vrijwilligers van de Plusbus Halsteren-Lepelstraat in frisse nieuwe polo's bij de Pompejus op Fort de Roovere. (Foto: Jos van de Reep). (Foto: Jos van de Reep)

Plusbus bij lustrum springlevend

HALSTEREN - Plusbus Halsteren-Lepelstraat viert deze maand het eerste lustrum. Het lokaal vervoersysteem voor 55-plussers en minder valide mensen dat draait met vrijwilligers is een niet meer weg te denken voorziening. Sterker nog: Plusbus Halsteren-Lepelstraat is springlevend.


HALSTEREN - Plusbus Halsteren-Lepelstraat viert deze maand het eerste lustrum. Het lokaal vervoersysteem voor 55-plussers en minder valide mensen dat draait met vrijwilligers is een niet meer weg te denken voorziening. Sterker nog: Plusbus Halsteren-Lepelstraat is springlevend.

Dat neemt niet weg dat het afgelopen half jaar ook voor de Plusbus een rare tijd was in verband met de corona-pandemie. Bestuurslid Ad de Bruijn vertelt: "Een week of zes mocht de bus niet rijden. Alle activiteiten lagen stil, dit was een doodse tijd. Mensen konden alleen nog naar de winkel voor boodschappen, voor de rest lag het allemaal stil. Gelukkig ontvingen we signalen dat mensen zelf boodschappen wilden doen. Daarop hebben we maatregelen getroffen en de bus corona-proof gemaakt. Er zijn schermen aangebracht tussen het passagiers- en bestuurdersgedeelte en verder hebben we alle gebruikelijke maatregelen in acht genomen. Onze chauffeurs mochten niet meer helpen bij het in- en uitstappen, dat moesten de mensen zelf doen. Ook mogen er maar twee mensen tegelijk in de bus vervoerd worden. Wij hebben hiervoor gekozen, dan rijden we maar een keer extra. Mensen verplichten tot het dragen van mondkapjes wilden we niet. Zoals we het doen is het geoorloofd."

Plusbus Halsteren-Lepelstraat kan bogen op de inzet van een 25-tal enthousiaste vrijwilligers. Deze mensen zijn onlangs in herkenbare nieuwe shirts en jacks gestoken. "Een anonieme sponsor wilde éénmalig 'iets doen' voor ons", legt Ad de Bruijn uit, "dit gebaar moest zichtbaar zijn in plaats van een financieel item." Een lang gekoesterde wens waren polo's en jasjes voor de vrijwilligers. "Die hebben we gekregen en we zijn er heel blij mee. Zo zijn de chauffeurs herkenbaar voor onze klanten. Ze zien je meteen staan als je ze ophaalt, appeltjesgroen valt goed op." Tijdens een extra vrijwilligersbijeenkomst is de groep in het frisse tenue op de foto gezet bij de Pompejus toren op Fort de Roovere.

Regelmatig contact met de vrijwilligers is erg belangrijk. Normaal gesproken worden eens in de paar maanden zaken besproken en ervaringen uitgewisseld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee en betaald uit de fooienpot. De centralisten zitten in een ruimte bij de Colweghe, waar ze de ritten inplannen. Ze vormen een luisterend oor en staan open voor een praatje. De Plusbus bestellen kan tussen 9.00 en 12.00 uur via tel. 06-38267251.

Meer berichten