Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Gert-Jan Veraart geeft een jonge bezoeker een oliebol.
Gert-Jan Veraart geeft een jonge bezoeker een oliebol. (Foto: )

Leutigste oliebollen van Lepelstraat

LEPELSTRAAT ­– Oudjaarsdag is een feestdag in all but name. In Lepelstraat bewijzen De Leutige Bouwers dat oliebollen en carnaval een perfecte combinatie vormen voor een fantastische open dag. Een leutigere manier om het oude jaar uit te zwaaien bestaat er niet.

Ongeveer 3000 oliebollen en 750 appelbeignets. Dat denken Gert-Jan Veraart en Johan van Giels van De Leutige Bouwers op het einde van oudejaarsdag te hebben gebakken. En ze zijn bijna allemaal verkocht. Voor de Leutige Bouwers was het een geslaagde open dag. "Dat het prachtig weer is helpt natuurlijk wel", zegt Johan van Giels, "het is al de hele dag druk, niet alleen met dorpsgenoten die oliebollen komen kopen of willen zien hoe de bouw van onze wagen vordert, maar ook collega-bouwclubs die een kijkje komen nemen. Clubs uit Bergen, clubs uit Woensdrecht, en zelfs een club die helemaal uit Maasmechelen kwam."

Nog altijd zeer actief
De Woensdrechtse oud-wethouder Vic Huijgens – nog altijd zeer actief in de carnavalswereld – is één van de bezoekers die naar Lepelstraat kwam. "Ik ken De Leutige Bouwers al lang, ze maken geweldige wagens en wat ik vandaag heb ik gezien ziet er ook weer imponerend uit, zeker op technisch vlak. En de oliebollen zijn ook nog eens heerlijk!"
Gert-Jan Veraart legt uit dat oudjaarsdag voor De Leutige Bouwers de perfecte dag is om de deuren van het bouwkot open te stellen voor het publiek: "We willen graag laten zien hoe de bouw van de wagen vordert, en de enige andere mogelijkheid om dat te doen zou de vrijdag voor carnaval zijn, als alles al klaar is voor de optocht. Omdat we op oudjaarsdag ook oliebollen kunnen verkopen, houden we er ook nog een mooi extraatje voor de club aan over. Dat maakt onze wagens alleen maar beter."

Vadertje tijd
De nieuwe creatie van De Leutige Bouwers draait natuurlijk om het thema "tijd". Vadertje Tijd en klokkenmaker Gepetto uit de film Pinokkio spelen een prominente rol op de wagen, die veel draaiende wijzers en tikkende uurwerken in zich draagt. Een hele uitdaging voor de bouwers, die er zes dagen per week mee bezig zijn. "Dat doen we met veel passie en liefde", zeggen Johan en Gert-Jan, "zoals we ook elk jaar oliebollen bakken!"

Meer berichten