Afbeelding
Foto: Dineke van Male Kabinetszaken Gemeente Bergen op Zoom

Naturalisatiedag: 109 Bergenaren

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Maar liefst 109 mensen mogen zich vanaf nu Nederlander en Bergenaar noemen. Maandagavond 16 december werd gevierd dat zij officieel Nederlander zijn geworden.

De landelijke naturalisatiedag is op 15 december. Omdat deze datum dit jaar op een zondag viel, is ervoor gekozen om het een dag later plaats te laten vinden. "Voorheen werd het Naturalisatiebesluit per post toegestuurd en was daarmee niet echt een feestelijke aangelegenheid", zegt burgemeester Frank Petter. Hij vindt de naturalisatie een belangrijk moment omdat de het de band tussen migranten en onze samenleving bevestigt. "Het Nederlanderschap is iets bijzonders, meer dan alleen een aanpassing in de bevolkingsadministratie."

Markiezenhof
Iedere gemeente markeert deze naturalisatie op haar eigen manier en locatie. De gemeente Bergen op Zoom koos ervoor om het in het Markiezenhof te laten plaatsvinden. "Het is niet alleen een schitterende locatie, maar ook een belangrijk gebouw in de geschiedenis van Bergen op Zoom. Het Markiezenhof was het woon- en werkpaleis van de Heren en later Markiezen van Bergen op Zoom."

Plichten
Tijdens de feestelijke ceremonie overhandigde wethouder Harijgens de bekendmaking van het verlenen van het Nederlanderschap aan nieuwe burgers die tevens hun inburgeringsexamen met succes hebben afgelegd.Tijdens het integratieproces werd benadrukt dat naturalisatie niet vrijblijvend is en wordt er stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen.

Volkslied
De 109 burgers die werden geneutraliseerd, zijn afkomstig uit 26 landen. Na afloop van de bijeenkomst ontvingen zij nog een attentie, die past bij de bijeenkomst. Namelijk een Nederlandse vlag, hét representatieve symbool voor Nederland. Ook werd het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied, gezongen onder muzikale begeleiding van Cees Simons.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding