Afbeelding

Bezorger zonder bolderkar

Algemeen

WOENSDRECHT – Bijna een jaar bezorgt de 13-jarige Cherani Muilenburg de Zuidwestkrant in Woensdrecht. Het kostte haar een bolderkar, maar het leverde haar niet alleen een leuk zakcentje, maar vooral een ijzeren conditie en veel nieuwe vrienden op.

Ze zit op het Zuidwesthoekcollege, en als Cherani Muilenburg thuiskwam uit school wist ze vaak niet meer wat ze moest doen. Dus zocht ze een bijbaantje. Ze ging de Zuidwestkrant bezorgen. "Dat leek me wel wat", zegt ze, "dan ben je lekker in beweging en ondertussen zie je ook nog wat van de omgeving!" In februari begon Cherani met haar krantenwijk, die bestaat uit 316 brievenbussen Woensdrecht. Vanuit haar huis in de Stallaertstraat loopt Cherani over de IJsberg, de Nederheide, de Fortuinstraat, de Rijzendeweg, de Stompetorenlaan en de Melis Blecklaan weer naar huis. Meestal kost haar dat een uurtje of twee. Aanvankelijk nam Cherani een bolderkar vol kranten met zich mee. "Maar die kon het niet aan", lacht ze, "de kranten waren te zwaar, dus die bolderkar stortte in. Het is ook best zwaar werk, zeker met alle heuvels in mijn wijk. Mijn conditie is veel beter geworden sinds ik dit werk doe. Dat merk ik als ik naar school fiets, bergop fietsen kost me veel minder moeite dan vroeger. En van mijn salaris heb ik al een mooie stijltang gekocht, en al veel kunnen sparen. Ik ben blij met dit werk!"

Hoewel de winter niet haar favoriete seizoen is om kranten te bezorgen kan0 Cherani altijd rekenen op haar trouwe bondgenoot: haar moeder Willeke. Die helpt haar elke week met het vouwen van de kranten, en als Cherani laat thuis is uit school loopt ze soms de krantenwijk van haar dochter. Want moeder en dochter hebben gemerkt dat Woensdrecht de Zuidwestkrant graag op tijd ontvangt. "Mensen zitten echt op de krant te wachten", zegt Cherani, "dat had ik niet verwacht maar ik vindt het wel grappig. Er zijn mensen die de krant echt komen aanpakken en roepen 'Eindelijk! Daar is de krant!' . Blijkbaar is de krant vroeger vaak te laat of helemaal niet bezorgd. Mensen zijn blij dat ik de krant wél netjes op tijd bezorgd. Heel veel mensen in mijn wijk hebben al gezegd dat ik met nieuwjaar zeker moet langskomen omdat ze dan een extraatje voor me hebben. Dat vind ik wel leuk. In zo'n leuke wijk is het een feest om de Zuidwestkrant te bezorgen!"