Afbeelding

Huisarts Suijkerbuijk stopt

Algemeen

OSSENDRECHT - Na bijna 40 jaar als huisarts in Ossendrecht te hebben gewerkt, verlaat Hubert Suijkerbuijk Ossendrecht.

Als hij er het talent voor had gehad, was hij topsporter geworden, denkt de sportieve Suijkerbuijk (65). Toch werd hij ruim veertig jaar geleden huisarts. "Ik vind het tot op de dag van vandaag een prachtig vak. Ik stop dan ook beslist niet omdat ik het niet leuk vind. Ik ben al bijna veertig jaar in Ossendrecht en ik heb veel relaties opgebouwd met mensen. Ik vind het essentieel voor een huisarts dat je de mens achter de klacht ziet. Het is voor de patiënt plezierig te weten wat hij aan mij heeft. Omgekeerd is het ook heel plezierig werken dat je merkt dat er vertrouwen is en dat je de mensen ook goed kent", zegt Suijkerbuijk in zijn spreekkamer. Zijn interesse in sport maakte dat Suijkerbuijk in zijn jonge jaren fysiotherapeut wilde worden. Toen hij in zijn eindexamenjaar een huisarts op bezoek kreeg wegens een flinke keelontsteking, zag hij hoe mooi het is om mensen te kunnen helpen die ziek zijn.

Na zijn studie geneeskunde in Utrecht kwam Suijkerbuijk in 1980 in loondienst bij de toenmalige huisarts Edixhoven in Ossendrecht. Na het afronden van de huisartsenopleiding in Goirle, vestigde Suijkerbuijk zich in de praktijk. "Ik werkte met hem samen zoals ik nu samenwerk met huisarts Jeroen Pieters. Femke Blankert gaat mij vervangen na mijn vertrek. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij samen met Jeroen Pieters, de assistentes en de praktijkondersteuners goede huisartsenzorg zullen blijven leveren." In de voorbije jaren heeft de huisarts veel geleerd en indrukwekkende situaties meegemaakt. "Ik heb meegemaakt dat kinderen ernstig ziek zijn en zelfs overlijden, dat vind ik heel moeilijk. Evenals jonge mensen die aan kanker overlijden." Het leveren van palliatieve zorg (zorg die gegeven wordt wanneer er geen genezing meer mogelijk is) ervoer hij als dankbaar werk. "Mensen verliezen de controle over hun eigen leven en hebben pijn. Het is dankbaar om het voor deze mensen zo draagbaar mogelijk te maken. Hoogtepunten zijn ook als je snel een goede diagnose stelt en als je mensen kunt helpen met een goed gesprek en een luisterend oor."

Gevraagd naar veranderingen in het veelzijdige vak, wijst de arts er onder meer op dat er meer sprake is van preventie. "Er wordt meer gekeken naar welke mensen een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. mensen met een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Steeds meer wat vroeger in het ziekenhuis gebeurde, gebeurt nu bij de huisarts. Daar heeft een huisarts zijn praktijkondersteuners en assistentes ook heel hard voor nodig", zegt de arts, die drie assistentes en twee praktijkondersteuners heeft rondlopen. "De huisarts van vroeger is meer een team geworden. Ik vind het ook leuk om in het goed functionerende team te werken. Ik ga het geweldige team missen."

Hubert Suijkerbuijk is al een paar maanden bezig met afscheid nemen. Ook heeft hij op 20 december van 15.30 tot 17.30 uur een afscheidsreceptie in Grenshotel de Jonckheer te Ossendrecht. "Mochten mensen mij een cadeau willen geven, dan zou ik het fijn vinden als ze een gift doen voor het UNICIT-onderzoek. Dit is onderzoek met immuuntherapie voor de behandeling van kanker in het academisch ziekenhuis in Utrecht onder leiding van mijn dochter Karijn Suijkerbuijk, internist-oncoloog." Zijn huis in Ossendrecht is verkocht en begin 2020 vertrekken Suijkerbuijk en zijn vrouw naar hun nieuwe huis in Bilthoven. In deze regio wonen zijn drie dochters en negen kleinkinderen. Op 12 december gaat Klaas Vos in gesprek met Hubert Suijkerbuijk tijdens de culturele avond die om 20.00 uur van start gaat in de protestantse kerk in Ossendrecht.