Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Burgemeester Adriaansen en zijn Steenbergse collega Van den Belt leggen een krans.
Burgemeester Adriaansen en zijn Steenbergse collega Van den Belt leggen een krans.

Zakdoeken op Canada Memorial Day

BERGEN OP ZOOM - Hoewel er duizenden mensen op de Canadese oorlogsbegraafplaats staan, kun je er op zondag 27 oktober, Canada Memorial Day in the Netherlands, een speld horen vallen. Als de Last Post wordt ingezet galmen de woorden van generaal-majoor buiten dienst Schulte, die kort daarvoor de Act of Remembrance voordroeg, nog na: "They shall not grow old, as we that are left grow old".

Het is niet het enige moment dat er veel zakdoeken tevoorschijn komen tijdens de herdenkingsdienst, exact 75 jaar na de bevrijding van Bergen op Zoom.

Tijdens de herdenking van de bevrijding van Bergen op Zoom kijken duizenden belangstellenden toe als Prinses Margriet een krans legt voor de Canadese militairen die Bergen op Zoom 75 jaar eerder bevrijdden. Even later leggen ook de burgemeesters van de drie Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen, gezamenlijk een krans, gevolgd door nog talloze hoogwaardigheidsbekleders. Als daarna de leerlingen van de Junior Musical Class van scholengemeenschap Roncalli hun lied "Laat dit het laatste zijn" inzetten wordt het weer doodstil, en komen er weer veel zakdoeken tevoorschijn. Bosniëveteraan Ad Broosus uit Hoogerheide zegt: "Het bezorgde me kippenvel. Een herdenking als deze blijft aangrijpend, je denkt aan de offers die die jongens brachten om ons te bevrijden, en alles wat kapot is gegaan om dat te bereiken. Daarom was ik onlangs bij de herdenking van operatie Market Garden, en daarom ben ik hier." Na de ceremonie plaatst de Canadese Susan Ashton kleine Canadese vlaggen op enkele graven. Het zijn de graven van militairen die in hetzelfde regiment dienden als haar vader en later ook haar echtgenoot deed. "Het is mooi om hier te zijn. Een dag als deze herinnert ons aan de enormiteit van wat er is gebeurd, en dat we nooit meer in die situatie willen belanden. Ik heb hier altijd al eens naartoe gewild, en nu ik hier in Bergen op Zoom ben vind ik het vooral indrukwekkend om te zien hoe belangrijk de herdenking van de bevrijding door de Canadezen hier is. Dat heb ik me nooit gerealiseerd."

Meer berichten