Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jennifer Jeroense en Ingrid de Ron namens De Poorte op pad.
Jennifer Jeroense en Ingrid de Ron namens De Poorte op pad.

De Poorte in actie voor Gambia

WOENSDRECHT – De krachtenbundeling van Stichting Nyatouta en Vrienden van Bokki betekende expansie voor de Theo Broos Primary School te Basse Santa Su. In februari 2017 bouwde de Hollandse connectie eigenhandig vier extra klaslokalen op de school in het Gambiaanse achterland. Sindsdien biedt de school onderdak aan ruim 260 kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Naar verwachting zal het aantal leerlingen in de komende jaren stijgen. Om de groei het hoofd te bieden krijgen de Gambianen binnenkort support vanuit Woensdrecht. Namens Basisschool De Poorte reizen Jennifer Jeroense en Ingrid de Ron in de herfstvakantie af om met en van hun collega-leerkrachten te leren.

Combinatie
De Poorte en Vrienden van Bokki stonden al enkele malen borg voor de realisatie van diverse schoolgebouwen in Tanzania en Malawi. Naast uitbreiding van de accommodatie volgt ditmaal ondersteuning op pedagogisch vlak. "We willen op deze manier een duurzaam contact tussen beide scholen leggen. De eerste stap hierin is dat de leerlingen met elkaar in het Engels communiceren. Op school zullen we kijken en ook lessen geven. Kijken waar we vooral van elkaar kunnen leren", aldus juf Jennifer.

In tegenstelling tot haar collega was juf Ingrid eerder in Afrika op bezoek. "In Tanzania heb ik gezien hoe er klassikaal wordt lesgegeven. Wij leggen de nadruk op spelend leren. In Gambia gaan we proberen het beste van beiden te combineren. Tenslotte heeft ook de Theo Broos Primary School, evenals De Poorte, de doelstelling om de kinderen te laten uitgroeien tot positieve wereldburgers die succesvol in het leven staan".

Urbanloop
De beide Woensdrechtse leerkrachten gaan niet met lege handen naar Gambia. Naast speelgoed, spel- en leermaterialen maakt men zich sterk voor de bouw van nieuw toiletblok met zes units. Op vrijdag 27 september zullen alle kinderen van De Poorte tijdens de 'Urbanloop' hun beste beentje voor zetten. Urbanloop? "Jennifer en ik zijn fanatieke hardloopsters en zo is het idee ontstaan. Na diverse andere activiteiten is dit iets nieuws. De kinderen lopen en wandelen door het dorp over paden en allerlei paden. Dwars door allerlei bekende gebouwen in he dorp. Denk aan 't Blickvelt, Zorgboerderij de Leemberg, Non Plus Ultra, Van der Pol, de katholieke kerk, WVV'67. De Urbanloop is een sponsorloop waarbij de kinderen zich voor deze uitdaging kunnen laten steunen door ouders, familie, opa's, oma's, buren", aldus juf Ingrid de Ron.

De Urbanloop op vrijdag 27 september start om 10.30 uur met een warming-up op het Kon. Whitakerplein in Woensdrecht.

Meer berichten