Bestuurslid Lia Rozendaal van Heemkundekring Halchterth in heemhuis Hof van Ram.
Bestuurslid Lia Rozendaal van Heemkundekring Halchterth in heemhuis Hof van Ram.

Heemkundekring maakt Halsteren leuk

Algemeen

HALSTEREN – Zonder verleden zou er geen heden zijn, maar zonder heden is het verleden niks. Heemkundekring Halchterth slaat een brug tussen het Halsteren van vroeger en nu, zodat de inwoners van Halsteren hun dorp nog beter kunnen leren kennen. Door de Heemkundekring wordt Halsteren nog leuker.

Elke Halsternaar heeft de toren Pompejus wel eens beklommen, maar wie heeft zich gerealiseerd dat je dan bovenop een belangrijk verdedigingswerk staat dat het Halsteren van vroeger veilig hield? De naam "Erasmus" kennen we allemaal, maar wie weet er dat de grote Erasmus korte tijd in Lepelstraat heeft gewoond? En als Rico Verhoeven over 30 jaar de grootste kickbokser aller tijden is, wie zorgt er dan dat we niet vergeten dat hij uit Halsteren komt? Halsteren leeft, en doet dat al honderden jaren. Hoe het Halsteren uit het verleden het dorp van nu heeft gevormd weet men bij Heemkundekring Halchterth als geen ander. Omdat het Halsteren van nu het verdient om in de toekomst met interesse te worden bekeken zoekt de Heemkundekring nieuwe leden.

"Heemkundekring Halchterth is een vereniging die zich inzet voor de bescherming van plaatselijk cultureel erfgoed", zegt bestuurslid Lia Rozendaal. Zelf werd Lia in 2006 lid van de Heemkundekring. Aarzelend, want ze vreesde terecht te komen in een vereniging van vooral ouderen, maar vond een club enthousiastelingen die het liefste álles over de eigen woonplaats wil weten. "Sinds ik lid ben van de Heemkundekring heb ik veel interessante dingen over Halsteren geleerd", zegt ze, "je kunt rustig zeggen dat de Heemkundekring het wonen in Halsteren leuker maakt."

Het lidmaatschap van Heemkundekring Halchterth kost 15 euro per jaar, en verplicht de leden tot niks. "Maar", zegt Lia Rozendaal, "we hebben onze leden wél heel veel te bieden. Elke maand organiseren we een interessante lezing, en in onze werkgroepen kun je interactief aan de slag met de Halsterse geschiedenis. Wie interesse heeft in kantklossen kan dat bij ons leren, maar in onze fotografiewerkgroep kun je bijvoorbeeld ook actief betrokken worden in het vastleggen van de historie van het dorp. Binnen onze gidsengroep krijg je de kans om de mooiste plekjes van Halsteren te laten zien en je enthousiasme over te brengen op wandelaars, en bij schoolbezoeken heb je de unieke kans om de jeugd te vertellen over hun dorp, waarin al zoveel geschiedenis is geschreven. De oorlog en de Watersnoodramp is nog niemand vergeten, maar in Halsteren doen ook de kleine dingen ertoe." Wie weet bijvoorbeeld nog dat er met Rien Koopman jarenlang een scheidsrechter uit Halsteren wedstrijden floot in de eredivisie? Of dat een Halsterse schaatser, Kees Bovée, in 1963 de zwaarste en koudste Elfstedentocht ooit uitreed?

Die details maken de essentie van een Heemkundekring. Want het zijn dan wel de grote en kleine gebeurtenissen en helden die figuurlijk geschiedenis schrijven, die geschiedenis moet ook letterlijk opgeschreven én onthouden worden. Die kans heb jij, als nieuw lid van Heemkundekring Halchterth!

Lia Rozendaal van Heemkundekring Halchterth