Leiding van het jaarlijkse Jongerenkamp met in het midden Jan Brouwers die voor de 25-ste keer meeging.
Leiding van het jaarlijkse Jongerenkamp met in het midden Jan Brouwers die voor de 25-ste keer meeging.

"Saamhorigheid en plezier het mooist"

Algemeen

LEPELSTRAAT - In de achtertuin van de familie Brouwers aan het Schoutenpad in Lepelstraat zijn zojuist na terugkeer van het Jongerenkamp de spullen gedropt. Hier blikken de begeleiders van een groep enthousiaste jeugd nog even gezellig terug op het kamp bij scouting Baden Powell in Roosendaal. Voor Jan Brouwers uit Lepelstraat was deze editie bijzonder. Hij ging voor de 25-ste maal mee op het Jongerenkamp, dat voorheen bekend stond als 'het bivak'.

Jongerenkamp is een kampweek voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar in de laatste week van de zomervakantie. Ze vertrekken vanuit Lepelstraat met de fiets naar een scoutinggebouw in de regio. Gedurende deze week doen ze verschillende spelen, zoals zwemmen, vlot bouwen, spellendag en een GPS-tocht. Ook in de avond worden verschillende spelen gedaan, soms in het bos en soms bij het gebouw. Denk hierbij aan levend stratego en een casino-avond of filmavond. Een tiental kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar beleefde vorige week een leuke vakantie. Jubilaris Jan Brouwers vertelt: "Ondanks een paar dagen minder weer, vooral bij het vlotten bouwen, is alles goed verlopen." Brouwers is bijna vanaf het begin betrokken bij het Jongerenkamp. Eigenlijk zou vorig jaar zijn 25-ste jaar zijn geweest maar toen ging de kampweek niet door vanwege geringe belangstelling. In de eerste jaren is hij alleen als bezemwagen meegegaan. Indertijd ging zijn vrouw mee en zij vroeg Jan ook te helpen. "Sindsdien is het vaste prik in de laatste week van de zomervakantie. Dit Jongerenkamp gaan we niet missen, het is moeilijk ermee te stoppen", zegt hij. Als zelfstandige kan Jan Brouwers de week altijd inpassen. Gevraagd naar wat hij het mooie vindt aan een hele week optrekken met een groep jongelui, zegt Jan: "Jeugd saamhorigheid bijbrengen, samen activiteiten doen en vooral plezier hebben. Met z'n allen lekker een week in de buitenlucht bezig zijn in groepsverband." Mobieltjes worden bij aanvang van het Jongerenkamp ingeleverd en dat de jongens en meisjes hun phones echt niet missen, zegt genoeg.

Voor de organisatoren van het jaarlijkse Jongerenkamp is het belangrijk steeds voldoende begeleiders te vinden. Michel Mertens ging vanaf zijn dertiende als kind drie jaar mee en daarna als begeleider. Hij licht toe: "Minimaal zijn vier mensen nodig als begeleider. Vaak horen we pas vrij laat hoeveel jeugd er mee gaat. Het is een misvatting dat deelnemers alleen uit Lepelstraat komen. Jongeren die belangstelling hebben mogen overal vandaan komen. Alleen het vertrek is vanuit Lepelstraat." Dus, wie volgend jaar de zomervakantie ook af wil sluiten met een onvergetelijk Jongerenkamp, doet er goed aan dit bijtijds te laten weten: jongerenkamplepelstraat@hotmail.com

De groep kinderen en begeleiders die een leuke kampweek beleefden in Roosendaal.