Afbeelding

Jelle geslaagd voor derde Dan

Algemeen

HALSTEREN/OUD-BEIJERLAND - Op zaterdag 13 april organiseerde de Judo Bond Nederland (JBN) de zwarte band-examens in judo voor het district Zuid-Holland. De Halsterse shintai judoka Jelle van Roosendaal reisde af naar Oud-Beijerland om hier examen te doen voor de derde Dan in de Japanse zelfverdedigingskunst judo.

Binnen de judo wordt een graduatiesysteem gehanteerd van kyu- en dangraden. De derde Dan, waar Jelle samen met zijn vrienden Peter Goossens en Simon van den Doel, voor ging tijdens de examens. Examen doen voor de eerste Dan, vergelijkbaar met de zwarte band, is al heel erg bijzonder. Maar Jelle is met zijn 18 jaar de jongste derde Dan Judo-houder van Nederland. Iets waar hijzelf én Sportschool Shintai erg trots op zijn.

Om deze derde Dan in ontvangst te nemen moest Jelle een heel programma afwerken. Zo stonden er drie complete kata's (individuele stijloefening met reeks vastgelegde bewegingen) op het programma: Katama-no-Kata, Nage-no-Kata en Go-no-Sen no kata. Ook moest Jelle een volledig staand Tachi-waza en grond Ne-waza programma doorlopen.

Samen met zijn leraar Peter startte Jelle met de Katame-no-Kata en het Go-no-Sen. Deze onderdelen wist hij vakkundig te demonstreren. Daarna stapte Simon in om het Nago-no-Kata te demonstreren waarin hij grote klasse uitstraalde. Het werd wel duidelijk dat Sportschool Shintai gespecialiseerde is in de judokata en dit straalde Jelle zeker uit - hij is in twee van de drie kata Nederlands kampioen. Na drie verplichte katas begon Jelle met Peter aan het staande werk. Dit vertolkte hij met souplesse en explosiviteit, leidend tot een mooie demonstratie van een arsenaal aan worpen. Ook met zijn grondwerk wist Jelle de jury te imponeren. Met een unaniem oordeel van de jury was Jelle geslaagd voor zijn derde Dan-judo.

In 2007 slaagde Jelle voor zijn witte band en inmiddels is hij ruim elf jaar later ook geslaagd voor zijn derde Dan Judo. Sportschool Shintai is meer dan trots op zijn prestaties. Op donderdagavond geeft Shintai lessen in Lepelstraat en op vrijdagavond in Halsteren. Meer informatie: www.sportschoolshintai.nl