De Kroon applaudiseert voor de onderscheiden Richard van Stel
De Kroon applaudiseert voor de onderscheiden Richard van Stel

Koninklijke Onderscheiding voor Richard van Stel

Algemeen

HUIJBERGEN – De pubquiz van de Vrienden van Bokki, afgelopen zaterdag in Café De Kroon in Huijbergen, werd even onderbroken. Burgemeester Adriaansen en de wethouders De Waal en Van der Beek namen de microfoon over van de quizmaster om een verbaasde Richard van Stel een koninklijke onderscheiding op te spelden. Het applaus in de zaal vertelde het hele verhaal: die onderscheiding is dik verdiend.

Eén van de grondleggers van de Vrienden van Bokki, organisator van het wereldduurrecord zaalvoetbal in 1988, motor achter het eerste Roparunteam uit de Zuidwesthoek, drijfveer achter 11 buitenlandse missies naar Tanzania, Malawi, Nepal, Guatemala en Gambia, aldaar bouwer van scholen, waterpompen en weeshuizen, loper van de estafetterun van Sexbierum naar Hoogerheide, bedenker van de Ster van Woensdrecht, 20 jaar jeugdtrainer van Vivoo, 17 jaar vrijwilliger bij de Kindervakantieweek Woensdrecht, jarenlang vrijwilliger bij TV Huijbergen en vrijwilliger – en later voorzitter – van de Stichting Rommelmarkt Huijbergen. En naast die enorme erelijst aan maatschappelijke verdiensten vindt Richard van Stel (54) óók nog tijd om elke week op onnavolgbare wijze over voetbal te schrijven in De Zuidwestkrant.

"Het voltallige college en ik hebben grote waardering voor wat jij de afgelopen dertig jaar voor de gemeenschap hebt gedaan", sprak burgemeester Steven Adriaansen, voor hij Richard van Stel benoemde tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Richard zelf bleef er laconiek onder: "Al jaren haal ik eind april mijn colbertje van zolder, en nu ik het vanavond niet bij me heb gebeurt dit!" Van Stel toont zich bescheiden genoeg om te benadrukken dat hij al die dingen alleen niet had kunnen bereiken. "Als je een Oscar ontvangt moet je iedereen bedanken die het mogelijk maakt, en dat moet ik ook doen, want zonder de inzet van zoveel anderen zouden onze successen niet mogelijk zijn geweest. 50 uur zaalvoetballen, of de Roparun lopen, dat lukt niet in je eentje. Ik denk ook in het bijzonder aan onze steun en toeverlaat Gert-Jan de Kort die ons twee jaar geleden ontvallen is, en aan Suzie Jansen, de echtgenote van onze vriend Jack, die twee weken terug overleed. Dit lintje draag ik op aan haar."

Richard stelt "aangenaam verrast" te zijn met zijn onderscheiding. "De timing is mooi, want ik verwachtte het niet, en het is mooi om een onderscheiding te krijgen in het bijzijn van zoveel vrienden en familieleden." En ondertussen denkt de 'architect' van de Vrienden van Bokki steeds weer na over nieuwe activiteiten, die geld moeten opleveren voor het werk van de Vrienden van Bokki in Tanzania. "We werken daar aan de bouw van een kraamkliniek", zegt hij, "we hopen later dit jaar een mooie opbrengst te kunnen genereren door de Kilimanjaro te beklimmen."