Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Trainer Ronald Nooij met zijn Huijbergse pupillen: Brent, Maarten, Joost, Bianca en Marlon.
Trainer Ronald Nooij met zijn Huijbergse pupillen: Brent, Maarten, Joost, Bianca en Marlon.

Jagen op glorie in eigen dorp tijdens NK

HUIJBERGEN – Het mooiste parcours ter wereld, met de beste Nederlandse renners – die toevallig ook nog eens de wereldtop vormen – aan de start, en dan ook nog eens gratis toegankelijk. Met die ingrediënten is het NK Veldrijden in Huijbergen bij voorbaat al geslaagd, maar voor veel lokale fans vormen de deelnemende Huijbergse renners de échte kers op de taart. Kunnen de Huijbergenaren meedoen om de titel?

Hij verslikt zich bijna van het lachen. "Meedoen om de titel?" zegt de 37-jarige Marlon Verhaert, "ik ben al blij als ik niet helemaal achteraan eindig, net als vorig jaar!" Verhaert weet zichzelf aardig te relativeren, en al eindigt hij de wedstrijd bij de Masters stijf onderaan, genieten doet hij toch wel: "Ik doe mee omdat het kriebelt. Meedoen in je eigen dorp is speciaal. Ik hoop dat iedereen heel hard voor me juicht, want ik hoor alles, ook al ben ik enorm aan het afzien. Als je hier hebt gereden ben je de rest van de dag kapot. Of Huijbergen voor mij de ultieme veldrit is? Tsja, het is hier mooi, maar voor een renner is de ultieme wedstrijd er toch eentje die hij wint...?"

Afzien voor de top 20

"Winnen lukt niet hoor", zegt nieuweling Joost van Oevelen (15), "maar een plekje in de top 20 moet kunnen. Daar ga ik voor, ik ga genoeg trainen, vooral om te wennen aan al het loopwerk op dit parcours. Het is een loodzwaar parcours, het wordt keihard werken." Joost vindt het Huijbergse parcours prachtig, maar tijdens de wedstrijd ziet hij dat niet, dan is hij te druk met afzien. "Mijn ouders en mijn vriendin Jacey komen zeker kijken, en dat is fijn. Als niemand zou roepen dat ik nog even moet volhouden zou het verleidelijk worden om af te stappen, maar ik weet zeker dat zij me vleugels geven. En anders doet de gedachte aan een plek in de top 20 dat wel!"

Toekomstperspectief

Ook Maarten de Nijs (18) staat bekend als iemand die hoge ogen kan gooien, maar over het NK in zijn woonplaats zegt hij: "Ik ben blij als ik 'm uitrij". Als Belofte moet Maarten starten tussen het geweld van de eliterenners, en ondanks al zijn talent is hij bang dat hij gedubbeld wordt door Mathieu van der Poel. "Maar een NK in eigen dorp is wel heel bijzonder, dat geeft wel wat extra power. Dit is het mooiste rondje van Nederland, we hebben hier alles. Maar je rijdt hier dan ook een uur lang in het rood, dat is heel anders dan wat ik als wegrenner gewend ben. Maar toch, over een paar jaar hoge ogen gooien hier in Huijbergen, dat lijkt me wel wat."

Thuispubliek is groot voordeel

Nieuweling Brent Broosus (15) speelt ook met die gedachte. Brent leeft voor de cross – dat heeft hij van opa Piet en vader Ruud – en liep bij wijze van training al ontelbare keren de Tiestenduin omhoog. "Lopen is één van mijn sterkste punten", glundert Brent. En lopen, dat moet je kunnen om in Huijbergen te schitteren. "Het gaat mij goed af bij de KNWU, ik eindig regelmatig tussen de 20e en 30e plaats", zegt Brent, "dus ik hoop eigenlijk dat ik in Huijbergen ook in de bovenste helft kan eindigen. Ik bedoel, ik ken het parcours als geen ander, en ik heb het voordeel van een thuispubliek. Ik verheug me erop!"

Ook Brents zus Bianca (22) start de wedstrijd in Huijbergen, bij de amateur dames. "Vroeger zei ik thuis dat ik er niet aan moest denken om ooit een cross te rijden, en moet je me nu zien!" lacht ze, "als ik 'm uitrij ben ik al tevreden, en dat wordt nog lastig want ik kan niet tegen toppers als Vos en Kapitein strijden. Maar net als Brent weet ik zeker dat ik door het Huijbergse publiek iets harder kan dan anders, en natuurlijk kennen we het parcours als geen ander, dat zit al jaren in de familie. Mijn plan is heel simpel: zolang niemand tegen me zegt dat ik moet afstappen blijf ik rijden. Dan zien we wel wat er gebeurt!"

Meer berichten