Beeldend kunstenaar Paula Withagen aan het werk in haar open atelier aan Daansbergen.
Beeldend kunstenaar Paula Withagen aan het werk in haar open atelier aan Daansbergen. Foto: Bep Tielemans

Paula Withagen stelt beeldentuin weer open

Algemeen

HALSTEREN - Inmiddels veertien jaar geleden nam beeldend kunstenaar Paula Withagen het initiatief om haar beeldentuin en atelier aan Daansbergen in Halsteren gedurende twee speciaal daarvoor gekozen weekenden open te stellen voor publiek. Dit sloeg zo aan dat de expositie het jaar erop een vervolg kreeg. Paula organiseerde de kunstweekenden toen samen met een aantal kennissen. Meestal toonden vier kunstenaars een aantal van hun werken. Dit jaar komen er zes, waarvan er twee daadwerkelijk aan het werk te zien zijn.

Samen met echtgenoot Mannes Schillemans is Paula al druk bezig met de voorbereiding van de open kunstweekenden. De prachtige tuin aan Daansbergen 48 leent zich bij uitstek voor het tentoonstellen van uiteenlopende kunstwerken. Vooral de beelden van Paula zelf komen er uitstekend tot hun recht maar ook schilderijen in diverse technieken, glaswerk, sieraden, werk van hergebruikte materialen zijn er de eerste twee weekenden van juli van vrijdag toto en met zondag te bewonderen. Cees Meijer, directeur Cultuurbedrijf van gemeente Bergen op Zoom, komt zaterdag 1 juli om 15.00 uur de expositie officieel openen.

Deelnemende kunstenaars zijn Hélène Hill, Gerard Fransen, Ady van Kempen, Ria van Dijk, Lieke Baartmans en uiteraard Paula Withagen zelf. Hélène Hill maakt kleurrijke schilderijen en werken op papier met krijt, olieverf en acryl. Het thema 'de mens' is ontstaan vanuit haar opleiding modetekenen en emotie uit een tweede opleiding: Beeldende creatieve therapie. Ria van Dijk uit Halsteren komt met figuratieve schilderijen. Zij volgde schilderlessen bij een professionele kunstschilder. Haar techniek is aquarel en zij heeft de mens en zijn leven als inspiratiebron. Lieke Baartmans heeft haar passie gevonden in het werken met glas. Lampwork is de Engelse benaming voor het smelten van glas met behulp van een gasbrander. Eenmaal uit de oven worden de kralen tot een sieraad verwerkt. Gerard Fransen is door de Kunstacademie en masterclasses beeldhouwen en letterhakken gebracht op zijn huidige niveau. Het kenmerkende van zijn beeldtaal zijn de organische vormen met een gevarieerd materiaal gebruik zoals steen, staal, hout, kunststof en keramiek. Addy van Kempen is interieurarchitect en meubelontwerper. Tevens is zij actief als ruimtelijk vormgever in de kunst. Hergebruik van materialen komt steeds weer terug in haar werk.

Voor Paula Withagen is het een feest als de stenen waarmee ze gaat werken binnenkomen. "Vanuit de ruwe steen probeer ik een harmoniërende vorm te vinden naar het uiteindelijke resultaat. Het zijn bijna altijd menselijke figuren, meestal in een sociale context." Mannes helpt bij de sokkels, de afwerking en bedenkt titels.