Afbeelding
Foto: Sophia Piesens

Commissaris van de Koning op werkbezoek

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Wim van de Donk, de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Woensdrecht.

Hij maakte kennis met de nieuwe gemeenteraad en bezocht samen met de fractievoorzitters, de nestor van de raad en de collegeleden Aviolanda vliegtuigtechniek. Daar werd hij rondgeleid door studenten van de MBO opleiding. Van de Donk vindt het een mooi project en hij was onder de indruk van de samenwerking tussen de school, overheid (in dit geval Defensie) en het bedrijfsleven. "Dit is Brabant op zijn best, het ruiken van nieuwe kansen." Verder kwamen deze ochtend meerdere zaken aan de orde, zoals de sluiting van de kerncentrales in Doel, de drugscriminaliteit en de aanrijtijden van de ambulances.

Doel

Van de Donk vindt dat er beter moet worden gecommuniceerd tussen overheden, instanties en de bevolking. De laatste keer werden we niet snel geïnformeerd waardoor er paniekreacties ontstonden onder de bevolking. Hij heeft hierover overleg met de gouverneur in België en de betrokken instanties. Hij heeft er niets over te zeggen, maar hij gaat er van uit dat er aan de afspraken wordt gehouden en Doel in 2025 ook daadwerkelijk dicht gaat.

Ambulances

Wat zorgen baart zijn de aanrijtijden van de ambulances in Putte. "In Putte lijkt het probleem groter dan in andere grensstreken. Als je in Putte een hartinfarct krijgt heb je minder kans om te overleven dan mensen elders in het land. Hetzelfde probleem is ook bekend op de Waddeneilanden en in de Biesbosch. Het grensdorp Baarle Nassau en Baarle Hertog had hetzelfde probleem, maar dat is praktisch opgelost. We moeten daar onderzoek naar doen, misschien is het voor Putte op dezelfde manier op te lossen."

Drugscriminaliteit

Voor de veiligheid van de bevolking en de drugscriminaliteit is met Noord-Brabant, Zeeland en de Belastingdienst een taskforce opgericht om de drugscriminaliteit gezamenlijk aan te pakken. De samenwerking met België staat op de agenda, want in de haven van Antwerpen komen veel drugs Europa in. De samenwerking met Antwerpen en diverse instanties in België is belangrijk en staat hoog op de agenda. We hebben een slimme logistiek en de haven van Antwerpen dichtbij, daar maken de criminelen ook gebruik van. "We boeken al onze eerste successen. Alleen de synthetische drugs hebben al een omzet van 8,4 miljard euro. Het wordt een strijd van de langste adem."