Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Tandarts Wim van Geest draagt de sleutel van Teamgeest over aan Javier Garcia Baeza en Daniella Sanguino.
Tandarts Wim van Geest draagt de sleutel van Teamgeest over aan Javier Garcia Baeza en Daniella Sanguino.

Geestelijk vader draagt tandartspraktijk over

HOOGERHEIDE – Het team van tandartspraktijk TeamGeest is een belangrijk lid armer. Of beter gezegd: de geestelijk vader van TeamGeest heeft zijn praktijk overgedragen aan Javier Garcia Baeza en Daniella Sanguino. Die beloven op hun beurt dat de geest van TeamGeest behouden blijft.

Het is even slikken voor Wim van Geest, als hij beseft dat hij zijn levenswerk na 30 jaar dan echt gaat overdragen aan twee jonge, Spaanse tandartsen. Op het einde van zijn laatste werkdag als praktijkeigenaar overrompelt zijn team hem met champagne. Met moeite houdt Van Geest de speech, die hij eigenlijk op een later moment had willen houden. Hij vertelt zijn opvolgers Javier Garcia Baeza en Daniella Sanguino over een oude tovenaar, die mensen helpt met zijn trucs. De tovenaar leidt jonge tovenaars op, en leert hen de trucs uit een groot, geheim boek. Als op zeker moment de tovenaar op reis is verschijnen er mensen die hulp nodig hebben. De jonge tovenaars trekken de stoute schoenen aan en breken de kast van de oude tovenaar open om in zijn boek te kunnen kijken. Op de eerste pagina staat: "Het feit dat jullie het aandurven om de kast van de tovenaar open te breken betekent dat jullie er klaar voor zijn". En de oude tovenaar kwam nooit meer terug. Bij die laatste, symbolische zin wordt de emotie Van Geest even teveel.

Wat later blijkt de soep niet zo heet te worden gegeten. Van Geest blijft elke woensdag werkzaam in zijn praktijk om angstige patiënten te behandelen, en bovendien zal hij Javier en Daniella blijven bijstaan met managementadviezen. Ook blijft hij in Goes werken met angstige patiënten. "Het besluit om te praktijk over te doen heb ik genomen omdat ik Javier en Daniella ontmoette. Met hen klikte het, we hebben dezelfde ideeën over zorg", zegt Van Geest, "daarom was dit het moment. Zij zijn mijn perfecte opvolgers, en of ik die over een aantal jaren nog zou vinden weet ik niet."

Service
Javier Garcia Baeza (28) en Daniella Sanguino (30) ontmoetten elkaar op de universiteit in Spanje. Javier komt uit een tandartsenfamilie en leerde van zijn moeder, broer en zus, die allemaal een eigen praktijk hebben, dat een eigen praktijk de beste manier is om zorg te verlenen waar je zelf achter staat. Omdat Spanje een overschot aan tandartsen heeft, en Nederland juist een tekort, kwamen ze hier terecht. Ze werkten in praktijken in Delft en Vlaardingen, maar konden zich niet vinden in de commerciële instelling van die praktijken. Werken met targets stuitte hen tegen de borst, en in hun zoektocht naar een eigen praktijk ontmoetten ze Wim van Geest, die exact hetzelfde denkt. "Iedereen moet hier terecht kunnen, en met elke patiënt zoeken we samen de beste oplossing", zegt Van Geest, "wanneer ik mijn patiënten bij de supermarkt tegenkwam wilde ik gewoon een praatje met ze kunnen maken. Winst is nooit mijn hoofddoel geweest, zorg wel." Javier verwoordt exact hetzelfde gevoel: "Een patiënt is meer dan alleen een mond. Je moet rekening houden met de persoon in je stoel, en hun wensen respecteren. Dat wij goede tandheelkundige zorg willen leveren is logisch, maar de 'service' en het goede gevoel vinden we even belangrijk."

Terugdenkend aan zijn 30 jaar als tandarts in Hoogerheide zijn er een aantal dingen die er voor Wim van Geest uitspringen. "Toen ik begon was de jongste patiënt met een volledig gaaf gebit 21 jaar oud. Nu hebben we patiënten van 65 met een volledig gaaf gebit. Preventie doet veel, ik ben heel trots op het feit dat we ons altijd hebben ingezet om jonge kinderen in de praktijk te krijgen. Niets is zo gaaf als te zien hoe jonge kinderen ontspannen, en zonder angst in de stoel zitten."

TeamGeest blijft TeamGeest, ook zonder Wim van Geest aan het roer, beloven Daniella en Javier. "We hebben een goede klik met het team en vinden het fijn om te merken hoe vriendelijk iedereen in deze streek is. We voelen ons hier thuis, en gaan ervoor zorgen dat de waarden van TeamGeest niet veranderen", zeggen ze. Wim van Geest denkt ondertussen dat hij zijn coachingstaken snel kan afbouwen. Dan blijft er tijd over voor zijn hobby's, motorrijden bijvoorbeeld. "Mijn voorganger stopte met frustraties, hij was volledig opgebrand. Dat is bij mij absoluut niet het geval. Dus het verhaal over de tovenaar klopt niet helemaal: deze oude tovenaar komt echt nog wel terug. Hij levert alleen zijn kapiteinspet in."

Meer berichten