Afbeelding

Jongeren met toekomst in de bouw

Algemeen

"Leren in de praktijk spreekt ons erg aan"

HALSTEREN – Boven op Pompejus trof de redactie van De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant een groep jonge studenten die niet alleen genoten van het uitzicht, maar bezig waren met een project vanuit hun opleiding Middenkader Bouwkunde op het Markiezaat College in Bergen op Zoom. De redactie ging in gesprek met Elvina de Schutter (Steenbergen), Jeffrey van Sprundel (Klundert) en Gabri Verhees (Halsteren). Gabri en Elvina komen van 't Rijks en Jeffrey genoot een vooropleiding op het Radium College.

Elvina koos voor deze opleiding, omdat ze graag wil ontwerpen en gebouwen trekken haar daarin erg aan. Jeffrey's vader zit in de bouw en hij wilde ook het vak in. Hij volgde niveau 2 en 3 en met deze opleiding niveau 4. Gabri wilde zich bekwamen in de theoretische kans van de bouw en het ontwerpen. Hen werd gevraagd of ze mee wilden werken aan een project, gericht op het bouwen van een 50 meter en 3.20 meter brede loopbrug bij Fort de Roovere, richting de Pompejus toren. Daarbij moet je denken aan een constructie van stalen balken met houten delen en een stevige fundering, waarover gelopen en gereden kan worden. Zij kunnen met de opdracht hun portfolio aanvullen.

Bouwkunde

Elvina: "Wij hebben elk voor zich een schets gemaakt, zodat men onze ideeën mee kon nemen in het uiteindelijke ontwerp. GJM Bouwadviseurs is betrokken bij de hoofdconstructie en heeft het ontwerp afgerond. Wij zijn bij dat proces betrokken geweest en we hebben meegepraat over de constructie, de sterkte berekeningen en de kosten. Dat alles moest in balans zijn. Voor ons was het een mooi leerproces." Gabri en Jeffrey: " Ook hebben wij de tekeningen verwerkt in autocad. Ons aandeel in het project zit er nu op, maar we vinden het wel leuk om betrokken te blijven bij de uitvoering. Voor ons begint nu de stage." Gabri kan wel betrokken blijven omdat hij zijn stage bij GJM gaat lopen. De brug moet in de loop van het jaar worden gerealiseerd, dus men wil zo snel mogelijk starten met de bouw. Elvina, Gabri en Jeffrey zijn een school voorbeeld van jonge mensen met een toekomst in de bouw. Dus als je voor een keuze staat en op zoek bent naar een kansrijke studierichting: overweeg Bouwkunde. Vooral het leren in de praktijk spreekt deze leerlingen erg aan.