Een drievoudige
Een drievoudige "handshake" tussen burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht, Frank Petter van Bergen op Zoom en Ruud van den Belt van Steenbergen. Foto: Dennis van Loenhout

Gemeenten gaan nauwer samenwerken

Algemeen

HOOGERHEIDE – Drie handtekeningen en een drievoudige "handshake", daarmee bekrachtigden de burgemeester van de drie Brabantse Wal-gemeenten de ondertekening van het "Convenant Samenwerking Brabantse Wal". Met dat convenant gaan de colleges en gemeenteraden van Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen elkaar verder versterken en helpen. Nog beter samenwerken is het doel, benadrukken de burgemeesters, fuseren absoluut niet.

Al voor het zomerreces kwamen de raden van de drie gemeentes bij elkaar om hun visie op het thema "samenwerken" vast te stellen. Belangrijkste doel is samen te werken op punten waar gemeentes elkaar versterken en waar het belang van inwoners, bedrijven en organisaties ermee gediend is. De drie Brabantse Wal-gemeenten streven naar een duurzame economische ontwikkeling, behoud van de unieke natuur, een excellente leefomgeving en hoogwaardige toeristische en recreatieve voorzieningen.
Opvallend is de actieve rol die de gemeenteraden in de samenwerking willen spelen. "De uitvoering is normaal een taak van het college", zegt de Bergse burgemeester Frank Petter, "maar het feit dat de raden meer betrokkenheid willen is belangrijk. Voortaan komen de raden twee keer per jaar bij elkaar om visies en zienswijzen te vergelijken, van elkaar te leren en elkaar te versterken." Burgemeester Adriaansen van de gemeente Woensdrecht stelt dat de zoektocht naar meer bestuurskracht belangrijk is, zeker nu de gemeentes door decentralisatie meer taken hebben dan voorheen. "We moeten als gemeente ook in de toekomst in staat zijn onze taken te vervullen. Dat kan door met elkaar samen te werken. Op heel veel punten doen we dat al, bijvoorbeeld op openbare orde of in de Intergemeentelijke Sociale Dienst. Burgers merken dat ze daarin in alle drie gemeentes dezelfde mogelijkheden hebben. Daarom is samenwerken goed!"
Na ondertekening van het convenant op woensdag 22 november, gingen de drie gemeenteraden met elkaar in gesprek over de uitvoeringsagenda, waarin ze dieper ingingen op de belangrijke thema's Wonen, Werken en Recreëren. Ondertussen benadrukt de Woensdrechtse wethouder Hans de Waal dat het convenant niet leidt tot een fusie van de gemeentes: "Daarin zijn we unaniem, tegen samenwerking zeggen we 'ja', tegen fuseren 'nee'."