Waar komen de molens precies? Hoe hoog worden ze?
Waar komen de molens precies? Hoe hoog worden ze? Foto: Dennis van Loenhout

Gemengde gevoelens over nieuwe windmolens

Algemeen

HALSTEREN – Al sinds 1992 staan er windmolens in de Auvergnepolder. Over vernieuwing van het windmolenpark wordt al meer dan een jaar gesproken. Tijdens een informatieavond presenteerden energiebedrijf Innogy en de Gemeente Bergen op Zoom de definitieve plannen. Die werden onthaald met gemengde gevoelens.

Ontwikkelaar Joost Pellens van Innogy legt uit: "Op dit moment staan er acht molens, die per stuk zo'n 525 huishoudens van stroom voorzien. In de nieuwe situatie blijven er op dezelfde plek slechts vier molens over, maar die voorzien elk wel ruim 4500 huishoudens van stroom. De molens worden hoger, rond de 200 meter, maar wekken zo wel veel meer energie op. In deze situatie dragen we dus bij aan de duurzame doelstelling van de provincie. We hopen dat de nieuwe molens er in 2020 staan." Ondertussen is ook het plan voor een "dorpsmolen" ontstaan, waarin bewoners kunnen participeren. Voor een bedrag van rond de 200 euro kunnen zij een "winddeel" kopen dat hen gedurende de levensduur van de molen – zo'n 20 jaar – voorziet van groene stroom en dus een besparing op de energierekening realiseert. Sybrand de Boer, die het plan namens De Windcentrale presenteerde, zegt: "We hebben een app ontwikkeld waarmee mensen kunnen inloggen op de molen en live het stroomverbruik kunnen volgen, zo kunnen ze zich echt molenaar voelen. Bovendien zijn ze op deze wijze actief in de energietransitie, op een lokale manier. Wij denken dat dit aanslaat." En warempel, de gemeente kreeg al tientallen aanvragen van geïnteresseerden. Karel Klop, woonachtig aan de Tholenseweg, is één van hen. "Hier tegen zijn kan niet", hij zegt het haast berustend. "Ik vond het vooral belangrijk om te weten waar de molens komen te staan. Op de huidige plek vind ik ze prima staan. Maar als ik er dan toch tegenaan wil kijken vind ik het wel prettig als ik nog een paar tientjes kan terugverdienen…" Ook Henry Groenveld woont aan de Tholenseweg. Hij is minder positief: "Kijk, je hebt die windmolens nou eenmaal nodig, dat snap ik ook wel. Maar mijn huis ligt al vol met zonnepanelen, dus qua duurzame energie heb ik mijn deel al gedaan. Ik kocht ooit een huis met vrij uitzicht op de polder, maar deze joekels van molens verpesten dit straks. Dat mag wel gecompenseerd worden."

Terwijl ze kijken naar een speciaal ontwikkelde visualisatie, die vanuit elke hoek in Halsteren de nieuwe situatie kan tonen, hebben ook Cor en José Steijns vragen: "Niemand kan zeggen of deze grote molens geluidsoverlast kan brengen. En het is nogal een kostbare zaak, is het niet eenvoudiger om zonnepanelen aan te leggen?"

Dorpsraad-voorzitter Piet Soffers luistert kritisch mee. Dat de nieuwe molens binnendijks geplaatst moeten worden doet bij hem een vraag rijzen: "Hoe ver komen ze de polder in? Wij vinden het belangrijk dat de molens het aangezicht van de polder niet verstoren." Aanvankelijk is er geen antwoord op Soffers' vraag. Wethouder Kammeijer probeert hem gerust te stellen, zij zegt dat de molens maximaal 100 meter binnendijks komen te staan. "Er is een beschermingszone rond de dijk, maar ons doel is om ze zo dicht mogelijk bij de dijk te krijgen." Soffers spreekt ook de hoop uit dat de vier nieuwe molens op rij komen te staan. Een deel van de grond die daarvoor nodig is, is eigendom van Sabic. Kammeijer belooft met dat bedrijf in gesprek te gaan. "Wij gaan daar zeker ook ons best voor doen", zegt Soffers, "als de molens op één lijn kunnen staan, zie je dat bij veel mensen alle bezwaren wegvallen. Dat is dus een essentieel punt."