Afbeelding
Foto: Perceelteam Oude Beijmoer Halsteren

Boer én natuur werken samen in Oude Beijmoer Halsteren

Algemeen

HALSTEREN - Op een perceel van ruim 7 hectare tussen de Waterstraat en de Oude Beijmoerseweg wordt sinds eind 2022 het roer omgegooid. Het perceel is nu in handen van de burgercoöperatie Land van Ons. Een toegewijde groep vrijwilligers uit Halsteren en Bergen op Zoom werkt hier samen met boer Peet de Krom, van de Kromme Lepel, aan een paradijs voor wormen, insecten, vogels en andere dier- en plantensoorten. 

Dankzij biologisch-dynamische landbouw met extra oog voor de natuur kan zonder het gebruik van kunstmest en pesticiden winst worden behaald voor boer en biodiversiteit. 

‘We willen de natuurwaarden op en rond het perceel weer verhogen. De grond vormt de basis. Veel organische stof in de grond verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem. Op dit moment zorgen groenbemesters zoals klaversoorten en luzerne voor het binden van stikstof uit de lucht en zo voor meer leven in de grond. Ze doen het voorwerk en vormen de basis. Er wordt regeneratieve landbouw toegepast volgens Dietmar Näser. Dit najaar gaan we met z’n allen graan zaaien die hiervan zal profiteren.’ 

In februari zijn er wilgen geknot door een groep vrijwilligers. Het knotten is nodig om te voorkomen dat de wilgen omvallen of gaan scheuren. Het gesnoeide hout en de takkenbossen zullen na drogen gebruikt gaan worden als brandstof voor een broodoven. 

Ook plantten we recent een eerste haag met verschillende inheemse bes dragende soorten. Ideaal voor insecten en vogels. Ook zijn er enkele noten- en vruchten bomen geplant langs het toegangspad vanaf de Waterstraat met hulp van de gemeente Bergen op Zoom en Trees4all. 

Verder zijn er plannen om later dit jaar een wandelpad te openen langs de grenzen van het perceel. Ook willen we een aantal slootjes verbreden wat de biodiversiteit verder ten goede zal komen. Hou onze volgende nieuwsbrief in de gaten. 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op ons perceel? Kijk op onze perceelpagina:
https://landvanons.nl/perceel/halsteren/

Afbeelding