De zojuist koninklijk onderscheiden Emmy Gulickx van scouting Jeanne d'Arc opent de tentoonstelling in Samarbete.
De zojuist koninklijk onderscheiden Emmy Gulickx van scouting Jeanne d'Arc opent de tentoonstelling in Samarbete.

Emmy Gulickx koninklijk onderscheiden

Algemeen

HALSTEREN – De viering van het 60-jarig bestaan van het gebouw Samarbete in Halsteren werd een feestelijke dag voor alle vrijwilligers, bestuurders en scouts van Jeanne d'Arc, maar vooral voor Emmy Gulickx. Zij werd door burgemeester Frank Petter benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Voorzitter André Romijn heette alle aanwezigen welkom op deze zonnige zaterdag 17 juni om samen het 60-jarig bestaan van het pand te vieren. Al jaren is scouting Jeanne d'Arc actief op deze locatie en met de nodige blijdschap nu als eigenaar van het pand. Ze bieden er wekelijks een keur aan binnen- en buitenactiviteiten, variërend van sport en spel tot expressie. Met een groep van vijftig actieve vrijwilligers verzorgen ze al deze activiteiten en hebben ze na de aankoop van het pand met man en macht gewerkt aan het opknappen van hun bezit. Samarbete ('door samenwerking tot stand gekomen') zorgt er nu voor dat ze nog steeds voor al de scouts midden in de samenleving kunnen staan.
Aansluitend gaf hij het woord aan burgemeester Frank Petter. Hij omschreef Samarbete als een mooie locatie in het bos en een gebouw in een oase van groen. Maar ook een gebouw met een bijzondere historie, waar de laatste jaren het nodige om te doen is geweest. Frank Petter: "Zestig jaar geleden werd het gebouw officieel geopend, na een periode met een zwarte bladzijde in het geschiedenisboek van de regio. De watersnoodramp van 1953 had haar sporen nagelaten. Dit pand werd ons geschonken door Zweden en de provincie Friesland en werd ingezet als vakantiehuis voor kinderen, getroffen door de ramp. Veel jeugdkampen vonden hier plaats. Na een korte periode van leegstand, kwam het in handen van de scouting, die het weer een mooie bestemming gaf voor de jeugd."
Na het hijsen van de vlag werd Emmy Gulickx voorzien van de versierselen behorende bij een Koninklijke Onderscheiding. Zij is een van de vrijwilligers die de ruggengraat vormen van deze vereniging. Emmy kent dit gebouw als geen ander, omdat ze er zoveel uren heeft doorgebracht. In 1980 begon ze bij de scouting als oprichtster van de Verkennersgroep. Als leider zorgde ze voor een afwisselend programma en de organisatie van diverse kampen. Baanbrekend was ze in haar inzet, zeker als eerste vrouwelijke leidster van een jongensgroep. Na tien jaar stopte ze als leiding en stapte in het bestuur. Als 'wacht' zorgde ze voor het gebouw, de leiding en voor de catering. Er ging geen clubactiviteit voorbij zonder haar aanwezigheid. Nog steeds is Emmy zeer actief, een drijvende kracht voor een scouting van 200 leden. Zij zet zich ook in voor het Oranjecomité en Dodenherdenking. Emmy opende de expositie over Samarbete en beelden van scouting Jeanne d'Arc.