Van links naar rechts initiatiefnemers van de BuurtwhatsApp Maikel van Loon en Joris van Schilt, Marion Kats van Dorpsraad Lepelstraat, Jessy Van Hooydonck van WijZijn Traverse, burgemeester Frank Petter en Ciska Vriesema.
Van links naar rechts initiatiefnemers van de BuurtwhatsApp Maikel van Loon en Joris van Schilt, Marion Kats van Dorpsraad Lepelstraat, Jessy Van Hooydonck van WijZijn Traverse, burgemeester Frank Petter en Ciska Vriesema.

Buurt-WhatsApp in Lepelstraat

Algemeen

LEPELSTRAAT - "Op Facebook lazen we steeds vaker berichten dat er ergens in het dorp was ingebroken. Het is goed dat er regelmatig mensen rondlopen om te surveilleren maar met social media kan er veel sneller gehandeld worden als er iets aan de hand is", vertellen Joris van Schilt en Maikel van Loon. Zo kwamen deze enthousiaste Lepelstraters op het idee een BuurtwhatsApp op te starten.

"Eerst hebben we alle onzin die we via whatsApp ontvingen eruit gejopt, nu gaat het heel goed. Via Jessy Van Hooydonck van WijZijn Traverse Groep zijn we in contact gekomen met Jan Bogers, veiligheidsfunctionaris bij gemeente Bergen op Zoom. Samen met hem hebben we onderzocht hoe een BuurtwhatsApp te verwezenlijken was en aan welke voorwaarden die moest voldoen. Vervolgens hebben we een Facebook pagina aangemaakt en heel veel mensen uit het dorp deden mee", legt Joris van Schilt uit. Daarna zijn de initiatiefnemers gaan lobbyen. "De Dorpsraad steunde het burgerinitiatief en we zijn sponsoren gaan benaderen om BuurtwhatsApp bordjes bij zes uitvalswegen naar het dorp te kunnen realiseren."

Burgemeester Frank Petter had woensdagmiddag de eer het eerste bordje officieel te onthullen. Voordat het gezelschap vanaf buurthuis 't Weike daarvoor naar het Kinderstraatje vertrok, sprak de burgemeester grote waardering uit voor het initiatief: "Dit is typisch een voorbeeld waar het om draait bij aanpak van criminaliteit. Bij een inbraak kun je de politie inschakelen maar ihet is heel goed dat burgers zelf aan de slag gaan. Het buurtpreventieproject werkt al goed, echter nieuwe media bieden mogelijkheden om heel snel met elkaar in contact te komen. Dit is goed voor een veilige leefomgeving. Het is mooi dat dit project vanuit de plaatselijke gemeenschap is opgezet. Wij hopen van harte dat de BuurtwhatsApp effect heeft. Vanuit de gemeente zullen we dit initiatief blijven ondersteunen. Ik dank alle betrokkenen voor hun inzet, met deze voorziening ben ik heel blij", aldus burgemeester Frank Petter. Hij voegde nog toe dat bewoners vaak niet in de gaten hebben dat ze inbrekers uitnodigen hun slag te slaan. Met de BuurtwhattsApp zullen ze hier alert op zijn.

Dorpsraad Lepelstraat en plaatselijke ondernemers CVT & Co, slager Kats, Small Repairs en Samen Stijlvol sponsorden het initiatief met BuurtwhatsApp bordjes. Die komen op zes locaties bij toegangswegen in Lepelstraat te hangen. Het eerste bordje werd officieel onthuld bij het plaatsnaambord aan het Kinderstraatje.