Corrie van Treijen in de tweedehandswinkel in de Putse kerk.
Corrie van Treijen in de tweedehandswinkel in de Putse kerk. Foto: Dennis van Loenhout

Kerk Putte dicht, winkeltje nog open

Algemeen

PUTTE – Op zondag 25 september vindt de laatste viering in de Sint Dionysiuskerk in Putte plaats, waarna de kerk wordt gesloten. Het tweedehandswinkeltje in de kerk blijft voorlopig open. Coördinator Corrie van Treijen hoopt op een permanente oplossing.

Onverwacht komt de sluiting van de Putse kerk nauwelijks. Eerder vertelde pastor Ryan Keetelaar over de sluiting van de Huijbergse kerk, op 14 augustus, een verhaal dat ook van toepassing is op de Sint Dionysiuskerk: nauwelijks kerkbezoekers en hoge tot torenhoge kosten voor het kerkgebouw. Pijn in het hart voelt niet alleen Keetelaar, maar Parochiesecretaris Jan van den Elsen zegt dat de kosten van de kerkgebouwen “als een molensteen” wegen op de parochie, en dat de verkoop van de twee gesloten kerkgebouwen voor financiële ademruimte zou moeten zorgen.

Al ruim 25 jaar is er in het kerkgebouw van Putte een tweedehandswinkeltje gevestigd, waarin vrijwilligers geschonken goederen verkopen en daarmee geld ophalen voor de parochie. Coördinator Corrie van Treijen (72) begrijpt het besluit om de kerk te sluiten: “Er komen te weinig parochianen naar de mis, misschien omdat minder mensen geloven, maar misschien ook wel omdat de kerk hen te weinig biedt. Ik herken het, want ik ga zelf eigenlijk ook niet naar de mis. Het zegt me niet zoveel. De mis trekt misschien nog twintig bezoekers, maar onze winkel trekt er elke week zeker 100.”

Met de sluiting van de kerk vreesden de vrijwilligers ook om het voortbestaan van de tweedehandswinkel. Het parochiebestuur zorgde echter voor opluchting, door te zeggen dat de winkel open kan blijven zolang het kerkgebouw niet verkocht is. “Natuurlijk is dat ook afhankelijk van de vrijwilligers en wat zij willen”, zegt Van den Elsen. “Daarover gaan we als bestuur nog met hen in gesprek. Maar in principe kan de winkel in Putte gewoon open blijven, zolang de kerk nog niet verkocht is. Dat kan 5 maanden duren, maar ook 25 jaar, dat zal de toekomst uitwijzen.”

Daarmee behoudt de kerk in Putte voorlopig nog een belangrijke, sociale functie in het dorp. “Wij verkopen alleen gekregen spullen, en we krijgen enorm veel. Mensen geven graag, omdat ze weten dat de opbrengst naar de kerk gaat. Bovendien gooien we nooit spullen weg, wat we niet verkopen schenken we aan de missie. Tegenwoordig gaan die spullen vaak naar Oekraïne. We dienen dus meerdere goede doelen”, aldus coördinator Corrie van Treijen.

“Bovendien zien we mensen die hier komen kopen regelmatig ook een kaarsje opsteken, we zien mensen met een smalle beurs die hier toch nog dingen kunnen kopen, we zien mensen die eenzaam zijn en hier komen om een praatje te maken. Onze winkel biedt mensen iets om op terug te vallen, wat eigenlijk ook de functie van een kerk is. Daarom is het belangrijk dat de winkel niet verdwijnt. Een Plan B voor als we toch dicht moeten hebben we niet, deze winkel is aan het kerkgebouw verbonden.”

Al enkele weken ligt er in de winkel een boek, waarin mensen die willen dat de winkel blijft een handtekening kunnen zetten. Corrie toont dat het vaak niet bij een krabbel blijft. “Mensen schrijven er hele verhalen bij”, zegt ze. Iemand zegt dat ze in een zeer diep gat zal vallen als de kerk en winkel sluiten. Een ander zegt “dit is een absolute must”, terwijl een ander schrijft: “Het kerkske is mijn toevlucht.” Pagina’s lang gaan de boodschappen door. Corrie slaat het boek dicht en zegt: “Dat zegt toch genoeg?”