Afbeelding

Dorpsplatform Woensdrecht

Algemeen

WOENSDRECHT - Dorpsplatform Woensdrecht heeft dinsdag in het openbaar vergaderd in Dorpspunt ‘t Blikvelt.  Onder grote belangstelling van ruim vijftig dorpsbewoners en vertegenwoordigers van diverse organisaties zette het bestuur van de dorpsraad uiteen wat er vorig jaar zoal is gedaan en welke zaken er lopen.   

Voorzitter Gerard van den Bergh heette iedereen welkom, stelde de leden van het dorpsplatform voor en lichtte de agenda toe. Met inbreng van de dorpsraad zijn er bloembakken geplaatst op het Col. Whitakerplein; de hondenpoepactie door het hele dorp krijgt een vervolg; waaien er wimpels in de Dorpsstraat rond Koningsdag en jaarlijks wordt er een kerstboom geplaatst.

Er loopt momenteel een project met leerlingen van het Zuidwesthoekcollege om een plantenbak te ontwerpen en plaatsen op het uitzichtpunt aan de Rijzendeweg.

Politie

De nieuwe wijkagent van Woensdrecht/Huijbergen, Michel Beers, geeft een ‘verhelderende’ presentatie over de dagelijkse werkzaamheden, capaciteit, feiten en cijfers van de politie. Het werkgebied is groot vandaar dat er diverse clusters zijn binnen de politie. Er wordt een toelichting gegeven over de verschillende inhoudelijke functies bij de politie waar mensen mogelijk mee in aanraking komen. De wijkagent is een aanspreekpunt voor burgers, voor de wijkzorg, wijk-gerelateerde activiteiten en zit in een netwerk met ketenpartners en burgers. Als er sprake is van overlast, kunnen deze zaken gemeld worden bij de wijkagent of via het algemene nummer van de politie. Verder wordt een korte toelichting gegeven van welke activiteiten er melding gedaan kan worden bij de wijkagent (stalking, buuronderzoek, drugsproblematiek, overlastsituaties, gezinsproblematiek, verdachte situaties, burenruzies et  cetera). 

Meldsysteem

Een vertegenwoordiger van de servicelijn van de gemeente geeft een presentatie over het nieuwe meldsysteem ‘Signalen’ dat de Verbeterdebuurt-app vervangt. Marielle geeft een toelichting over de website om meldingen/signalen af te geven aan de gemeente over kapot straatmeubilair, kapotte tegels, gevaarlijke situaties, en dergelijke. Deze website vervangt de ‘Verbeterdebuurt-app’. De meldingen kunnen gedaan worden op de website: www.meldingen.woensdrecht.nl. De meldingen mogen ook altijd telefonisch worden gedaan. Het is niet verplicht om je contactgegevens achter te laten, maar als de gemeente toch vragen heeft over de melding, kunnen ze de melder beter bereiken om verhelderende vragen te stellen. Sinds de start van het nieuwe meldingensysteem zijn er al 1150 meldingen gedaan. De meldingen komen rechtstreeks bij de vakafdeling uit, zonder dat de servicelijn de melding moet doorzetten. 

Langeweg: Het dorpsplatform Woensdrecht vraagt aan de wethouder naar de stand van zaken met de Langeweg. Thierry de Heer zegt dat vorige week de grasbetontegels zijn aangebracht en de bermen zijn afgeschraapt. Deze week wordt de overtollige grond afgevoerd.

Stand van zaken RK kerk: Luc de Nijs van Bouwgroep De Nijs – Soffers geeft aan dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn rond de Woensdrechtse RK kerk. De wethouder zegt dat thans bouwhistorisch onderzoek wordt gedaan. Het pand is aan het verslechteren en daar is de eigenaar op aangesproken.

Integraal Kind Centrum (IKC): Het dorpsplatform heeft de gemeente gevraagd bij aanvang van de bouw van het IKC de ‘Kiss & Ride’ stroken al aan te leggen, een parkeerverbod in de Fortuinstraat in te stellen of een ‘noodparkeerplaats’ op het veld aan te leggen. Wethouder Thierry de Heer geeft aan dat een bewonersbrief wordt verstuurd. Er worden momenteel bouwhekken gezet. Naar verwachting wordt er nog voor de bouwvak de fundering gelegd. Er is aandacht voor de parkeersituatie. De aannemer moet een plan maken voor het parkeren op eigen terrein tijdens de bouwfase.

Prikpost ‘t Blickvelt: Tijdens corona tijd is de prikpost overgeheveld naar het gemeentehuis. Star-SHL heeft het dorpsplatform desgevraagd gezegd dat de prikpost niet terugkomt. Op verzoek kunnen mensen thuis geprikt worden indien iemand niet fysiek in staat is naar de prikpost te komen. De huisarts kan dat faciliteren.

Burendag: Het dorpsplatform vraagt aan de bewoners van de kern Woensdrecht om ideeën voor een Burendag. Voor 20 juni melden via facebook of de website van het dorpsplatform in verband met subsidieaanvraag.

Voor eind juni moet het plan gereed zijn om de subsidie nog te kunnen aanvragen.

9. Mededelingen: 

10. Afscheid penningmeester Herman Heyns

Herman Heyns heeft aangegeven vanwege drukke werkzaamheden zijn functie van penningmeester neer te leggen. 

Namens de gemeente bedankt de wethouder Herman voor de vele werkzaamheden die hij voor het dorpsplatform heeft verricht en biedt hem een bos bloemen aan. 

Gerard bedankt Herman voor de vele jaren dat hij in het dorpsplatform zijn beste krachten heeft gegeven. Hij biedt hem als dank een kadootje aan en een bos bloemen aan Monique. 

11. Rondvraag en sluiting.
Datum volgende openbare vergadering: dinsdag 21 november 2023.

Gevraagd wordt of de Boerendag op het Col. Whitakerplein nog plaatsvindt. Gezegd wordt dat de Boerendag incidenteel niet is doorgegaan op zondag, maar volgende week weer gewoon plaatsvindt.

Gerard vraagt of er mensen zijn die lid willen worden van het dorpsplatform. Men kan zich aanmelden via de website of facebook.

Vergadering wordt gesloten om 21.55 uur.