Dr. Luc Colemont krijgt bloemen van L'Osloper Elly-May van Ginneken.
Dr. Luc Colemont krijgt bloemen van L'Osloper Elly-May van Ginneken.

Lezing L’Oslopers opent ogen

Algemeen

HOOGERHEIDE – Hoewel de zaal niet vol zat, is dr. Luc Colemont ervan overtuigd dat zijn lezing in MFC Kloosterhof op dinsdag 16 mei tenminste één leven redt. Voor wie niet aanwezig was is er goed nieuws: in samenwerking met de BWI haalt het Ossendrechtse Roparunteam De L’Oslopers dr. Colemont nog een keer terug naar Hoogerheide, waarschijnlijk dit najaar.

Een kleine 40 mensen kwam op dinsdagavond 16 mei naar MFC Kloosterhof. Daar gaf de Belgische arts Luc Colemont – in zijn thuisland zeer bekend van zijn vzw Stop Darmkanker – een lezing over het vroegtijdig opsporen van darmkanker, op initiatief van de het Ossendrechtse Roparunteam De L’Oslopers. Hoofdcoördinator Elly-May van Ginneken vertelt waarom: “Ons team doet komend Pinksterweekend voor de 25e keer mee aan de Roparun. Al 25 jaar halen wij, met steun van de Woensdrechtse bevolking, geld op om het leven van kankerpatiënten te veraangenamen, maar het liefste zien wij natuurlijk dat er geen, of minder kankerpatiënten zijn. Daarom hebben we dr. Colemont uitgenodigd. Als zijn lezing ertoe bijdraagt dat er minder kankergevallen bijkomen, dan is dat een prachtig cadeau. Voor ons, maar ook van ons, voor de inwoners van de gemeente Woensdrecht.”

Slogan

Dr. Colemont is ervan overtuigd dat zijn lezing in elk geval één leven weet te redden in de gemeente Woensdrecht. Hij vertelt de aanwezigen hoe hij bijna 30 jaar lang als maag-darmspecialist werkte in het Antwerpse Sint Vincentiusziekenhuis en moedeloos werd van de vele slechtnieuwsgesprekken die hij moest voeren met darmkankerpatiënten. Als arts weet hij dat darmkanker in 95% van de gevallen goed te behandelen is, mits het vroegtijdig wordt opgespoord. Daarom verspreidt hij sinds 2016 fulltime de slogan die hij ook in Hoogerheide meerdere keren herhaalt: “Doe. De. Test.”

Vroegtijdig

Met “de test” bedoelt hij de iFOB-test, een simpele test waarmee je je ontlasting kunt testen op de aanwezigheid van onzichtbaar bloed, dat kan wijzen op een vroeg stadium van darmkanker. Hij vertelt dat darmkanker altijd begint als een kleine, onschuldige poliep, die pas 8 tot 10 jaar later gevaarlijk wordt, maar wijst ook op de vroegtijdige symptomen: “Die zijn er niet. De vroegtijdige symptomen van darmkanker zijn dat je je goed voelt, een prima eetlust hebt en 50 jaar of jonger bent. Daarom is het zo belangrijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.” In Nederland begint dat bij de leeftijd van 55 jaar, maar volgens Colemont zou het beter zijn om vroeger te beginnen. Dat vond ook zijn oude collega Ernst Kuipers, maar toen die eenmaal minister was veranderde hij van mening. Colemont heeft er geen goed woord voor over: “Vroegtijdig testen redt levens, vermijdt kosten en bespaart leed.”

Compliment

Het publiek hangt aan Colemonts lippen als hij darmkanker onomwonden een “seriemoordenaar” noemt, die alleen in Nederland dit jaar al meer dan 1600 slachtoffers heeft gemaakt. Die getallen verbazen het publiek, dat unaniem dacht dat het om veel minder gevallen ging. “Als je de vijand niet kent, dan kun je de oorlog niet winnen”, zegt Colemont, “daarom kan ik niet genoeg benadrukken: Doe. De. Test.” 

Dat die voor tenminste 95% betrouwbaar is legt Colemont uit als Hoogerheidenaar Peter Schaap hem vraagt hoe het kan dat zijn darmkanker bij toeval werd ontdekt nadat hij twee keer deelnam aan het bevolkingsonderzoek, zonder dat zijn ziekte werd gedecteerd: “Ik ben dankbaar dat ik hier nog zit, en maak de dokter een groot compliment met zijn lezing. Ik hoop dat die veel mensen de ogen heeft geopend.”

Luchtig

Na afloop blijkt dat wel goed te zitten. Meteen dan nemen De L’Oslopers, samen met de BWI het besluit om dr. Colemont later dit jaar nog eens uit te nodigen. Ook BWI-directeur Mark Inja toont zich onder de indruk van de missie van Colemont, en vindt dat meer mensen zijn boodschap zouden moeten horen. Dat vindt ook Elly-May van Ginneken: “Hoe dr. Colemont zo’n zwaar onderwerp zo luchtig weet te brengen is heel knap. En zijn boodschap opent je de ogen, ik weet zeker dat iedereen die hier was nu weet hoe belangrijk, en makkelijk, het is om jezelf te testen voor darmkanker. Laten we hopen dat we vanavond inderdaad tenminste één leven hebben gered!”

“Ik ben dankbaar dat ik hier nog zit”

Afbeelding
Afbeelding