Lijsttrekkers Huibert Knook (Ongebouwd), Ron Dujardin (Water Natuurlijk), Rian Govers – Gabriëls (BBB), Niels Mureau (WBWB), Anco Sneep (VVD).
Lijsttrekkers Huibert Knook (Ongebouwd), Ron Dujardin (Water Natuurlijk), Rian Govers – Gabriëls (BBB), Niels Mureau (WBWB), Anco Sneep (VVD).

Coalitieakkoord waterschap Brabantse Delta

Algemeen

HALSTEREN /REGIO - Een coalitie van vijf partijen in het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta heeft een gezamenlijk akkoord bereikt: BBB, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk en Ongebouwd. De fractievoorzitters van de partijen presenteerden woensdag 17 mei hun programma, getiteld ‘Water verbindt ons’. 

De komende vier jaar gaat het waterschap met veel ambitie aan de slag om zowel in het stedelijk als landelijk gebied een “klimaatrobuust” waterlandschap te creëren: “Met een stevig pakket maatregelen matigen we de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk.”

Veel uitdagingen voor het waterschap
Het nieuwe waterschapsbestuur ziet voor de komende jaren grote en complexe uitdagingen, van de beschikbaarheid van voldoende zoetwater en droogte, wateroverlast en waterveiligheid, tot en met waterkwaliteit en verbetering van de biodiversiteit. Er is een brede coalitie tot stand gekomen na een verkenning en een informatieronde door burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Moerdijk en ervaren bestuurder Angelique Huijben-Pijnenburg. De fractievoorzitters zijn blij met hun akkoord, dat naar eigen zeggen ambitieus is ondanks de verschillende opvattingen van de partijen.

Verbeteren van dijken, wateren, zuivering
Die ambitie komt onder meer terug in het verbeteren en onderhouden van dijken, wateren en zuiveringen. De coalitiegenoten willen dat het waterschap niet alleen voldoet aan de norm maar ook voorsorteert op aanscherpingen in de toekomst. “Als we toch te maken krijgen met wateroverlast, als gevolg van extreem weer, dan zijn we voorbereid op het zo snel mogelijk herstellen van een gebied met zo min mogelijk schade.” Waterschap Brabantse Delta gaat bovendien investeren in nieuwe zuiveringen en technieken om het afvalwater nog beter te zuiveren voordat het terug de natuur in gaat. Het waterschap gaat grondstoffen uit afvalwater halen voor hergebruik en onderzoekt de mogelijkheden om de (nieuwe) zeer zorgwekkende stoffen in het water aan te pakken, zoals PFAS.

Samenwerken en innoveren
Het coalitieakkoord blikt ook vooruit op synergie binnen de regio en de inzet van kennis. “We zijn ervan overtuigd dat we met een bredere en vernieuwde samenwerking grote stappen vooruit kunnen zetten. We zoeken een nauwere samenwerking met de partners en versterken deze.” Ook wil het waterschap de betrokkenheid van inwoners, bedrijven en organisaties bij besluitvorming vergroten om tot goede en gedragen oplossingen te komen. Tot slot gaat het waterschap meer focus leggen op de jeugd, door jongeren beter en vaker te betrekken bij het werk en het bestuur van het waterschap.

Financiën

De coalitie benadrukt dat de kerntaken van het waterschap betaald worden met belastinggeld. Daarom kijkt het waterschap voor extra taken ook naar mogelijkheden van externe financieringen. Verder moet Brabantse Delta gaan streven naar een kostenverlaging door werk slimmer en effectiever uit te voeren, bijvoorbeeld met nieuwe technieken/data.

Het bestuur wordt op 31 mei gekozen.