Ton van Hoek
Ton van Hoek Foto: A van Bockel

Een jaar lang samenwerken voor een groot succes!

Algemeen

HOOGERHEIDE - Al ruim een jaar werkt Ton van Hoek (54) met meerdere wielervrienden samen om van de klassieker “Fokker Slag om Woensdrecht” op 30 april 2023 een succes te maken. Ton is naast zijn bestuursfunctie als secretaris van de Wielerstichting Hoogerheide degene die de 12 motoren en berijders op het parcours regelt. Gedurende het weekend is hij verantwoordelijk voor verkeer en veiligheid en betrokken bij het opbouwen en na afloop weer afbreken van het parcours. Geen kattenpis als je weet dat zo’n 24 km parcours moet worden beveiligd voor twee wedstrijden: 120 km in 5 rondes (ochtend) en 168 km in 7 rondes (middag).


Teamwork

“Het is teamwork”, benadrukt Ton. Hij doet dat samen met Lars Akkermans, een topper als het om parcours uitzetten en wegcontrole gaat en Benoit Paassens. voorzitter van de verkeersregelaar groep Woensdrecht. Ook mede dankzij Francis de Jong die de volgkaravaan samenstelt, kan het publiek genieten van een mooie en veilige route door en rond Hoogerheide en Woensdrecht. Niet alleen de mannen maar hele families zijn betrokken bij dit wielerevenement. Echtgenote Karen van Hoek, dochter 

Kim van Hoek en Gite van Elzakker regelen de catering; dochter Sabine van Hoek helpt met het drukwerk (boekjes, logo, etc.) en Ton’s schoonzoon Rico Sanberg helpt bij het opbouwen van het parcours en rijdt de volgauto met de pers. En zij zijn beslist niet de enigen! De andere teamleden zijn Niels van Elzakker, Jeroen van Wezel, Stan Jansen, Kees Kuijlen en de oud-profwielrenner Moreno Hofland.

Start

Het startpunt is de nieuwe Fokker hangaar op het Fokkerterrein waar Fokker Services en Aviolanda Aerospace hun thuisbasis hebben. Na de geneutraliseerde start fietst het peloton via de Scheldeweg richting Calfven waar de echte wedstrijd los gaat. De 1.8 km kasseienstrook ligt in de Hogerwaardpolder te wachten op de aanstormende renners. Benoit runt de 4G portofoon communicatie vanuit de communicatiewagen; Ton rijdt op de motor (als vrij equipe) zowel in de ochtend- als in de middagwedstrijd over het parcours en passeert zo de in totaal 35 verkeersregelaars en ongeveer 400 hekken.


Verkeersveiligheid

Geen wedstrijdvergunning zonder een geoliede organisatie die de veiligheid op en rond het toch lastige parcours met twee, vanuit veiligheidsperspectief moeilijke punten op de Zeeuwseweg, goed heeft geregeld. Zeker nu dit jaar de politiemotor ontbreekt. Het hele team bezoekt langs de route nog een groot aantal aanwonenden om hen te informeren over deze KNWU wielerkoers, tijdelijke verkeersbeperkingen en het eenrichtingsverkeer. Op elke kruising staat een vaste verkeersregelaar, de voorrij motor (met rode hes!) zorgt voor een overduidelijke communicatie dat de renners en de volgkaravaan in aantocht zijn.


Samenwerking

De combinatie met het Brabantse Wal Festival levert een mooie plus op. De tent blijft ook voor het wielerevenement beschikbaar en eten en drinken is hierdoor gedurende het weekend ook prima verzorgd. De plaatselijke stichting voorzitters Niels van Elzakker en Jeroen van Wezel hebben het dan toch weer mooi voor elkaar gekregen!