Lars Akkermans
Lars Akkermans Foto: Dennis van Loenhout

De meerwaarde van een beetje sadisme

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het parcours van de Fokker Slag om Woensdrecht is een kunstwerk, vol heuvels, smalle dijken, brede wegen en zelfs twee kasseienstroken. Parcoursverantwoordelijke Lars Akkermans maakte bewuste keuzes, met zijn kennis als wielrenner in het achterhoofd en een beetje sadisme als kers op de taart: “Renners moet je laten afzien”, grijnst hij, “dat vinden ze leuk.”

Als hij zelf aan de start van de Fokker Slag om Woensdrecht zou hebben gestaan, zou Lars Akkermans (25) zich hebben verheugd op een mooie wedstrijd, maar hij zou zich wel wat zorgen hebben gemaakt: “Om de wind, en om die kasseistroken”, zegt hij, “zeker als het waait wordt het afzien voor de renners. Maar toen ik nog koerste kon ik het altijd wel waarderen als een parcours met een beetje sadisme werd samengesteld. Tijdens het uitzetten van het parcours voor de Fokker Slag om Woensdrecht merkte ik dat sadisme ook bij mezelf.”

Historie

De wielercarrière van Lars Akkermans eindigde in de coronajaren door een aanhoudende knieblessure, die zich door geen fysio liet verjagen. In die tijd raakte hij betrokken bij de stichting Vrienden van de Koers, en zo werd hij één van de mannen die de wielersport in een moeilijke periode uit het slop trok. Lars bleek de man die – samen met Niels van Elzakker – de mooiste bochtjes en de gemeenste heuveltjes in de gemeente Woensdrecht wist te vinden. Dat gaan de deelnemers aan de Fokker Slag om Woensdrecht op 30 april aan den lijve ondervinden. Lars tekende een ronde van bijna 24 kilometer, die niet alleen alles in zich draagt dat je van een wielerklassieker mag verwachten, maar dat ook de lokale historie in de spotlight zet.

De Fokker Slag om Woensdrecht heet niet voor niks zo. Toen Lars de mooiste punten in de regio aan elkaar verbonden had, brak hij zich het hoofd over de vraag hoe je de renners van Ossendrecht naar de kasseistrook in de Hogerwaardpolder stuurt. Het antwoord lag in de geschiedenis: “De ronde komt langs de plekken waar de Slag om Woensdrecht in 1944 is uitgevochten. Dus de plekken waar Woensdrecht de vrijheid heeft teruggewonnen waardoor we nu onder andere mooie wielerwedstrijden kunnen organiseren.”

Lastiger

Wie zou verwachten dat een wielerklassieker in de gemeente Woensdrecht ook de befaamde Rijzendeweg aandoet komt bedrogen uit: “Dat zou een mogelijkheid zijn geweest, maar ik heb gekozen voor de kasseien van de Bossestraat”, zegt Lars, “omdat die minstens zo lastig, misschien wel lastiger is. Maar ook omdat de overlast voor omwonenden zo beperkt blijft. Dat is ook een doel dat we als organisatie nastreven.”

Beslissend

Zoals iedereen hoopt ook Lars op een mooie wedstrijd. “Een winnaar voorspellen is lastig”, zegt hij, “maar ik gok dat Tomáš Kopecký voor de eerste overwinning van Tour de Tietema-Unibet gaat zorgen, hoewel ik dat niet zeker weet. Wat ik wel zeker denk te weten is dat de laatste passage van de Bossestraat beslissend wordt. Als die voorspelling uitkomt ben ik extra trots op ons parcours, dan was de wedstrijd een échte klassieker.”