Ian Jansen
Ian Jansen

Alles draait om voorpret

Algemeen

WOUW – Van de Fokker Slag om Woensdrecht is Wouwenaar Ian Jansen de informatieman. Hij weet als geen ander dat een goed geïnformeerde fan een blije fan is, dus sportmarketeer Ian gaat ervoor zorgen dat fans alles te weten komen van de renners, de ploegen en het parcours zodat ze alle dimensies van de wedstrijd kunnen doorgronden. Voorpret maakt de wielersport mooi, weet Ian.

Toeval bestaat niet, weet Ian Jansen (21) inmiddels ook. Nietsvermoedend bezocht hij een hardloopwedstrijd in Nispen, waar hij zijn broer kwam aanmoedigen. Ians vader liep daar een oude kennis, Huijbergenaar Jeroen van Wezel, tegen het lijf. “Ik had toen net mijn studie sport, economie en communicatie afgerond en zocht een baan in de sportmarketing. Ik wilde graag bij iets doen voor de organisatie van het WK Veldrijden. Mijn vader vroeg aan Jeroen van Wezel of hij ons in contact kon brengen, maar Jeroen wist wat beters.” 

Zo kwam het dat Ian de website van de Fokker Slag om Woensdrecht onder zijn hoede kreeg. Met zijn kennis en ervaring is Ian de man om die website te laten uitgroeien tot een naslagwerk dat het hart van elke wielerfan sneller doet kloppen.

Tijdens zijn studietijd liep Ian stage bij voetbalclub NAC en bij wielerploeg Jumbo/Visma. Hij onderzocht hoe je ervoor kunt zorgen dat wielerfans in het algemeen, of fans van een bepaalde renner, ook fan worden van een ploeg. Hij slaagde met vlag en wimpel, en is vastbesloten zijn taak bij de Fokker Slag om Woensdrecht met evenveel succes uit te voeren. Dat doet hij met hulp van stagiaires Sven, Ricardo en Glenn van zijn oude opleiding, die onderzoeken hoe je zoveel mogelijk mensen naar een wielerevenement kunt halen. “Samen zorgen we dat op de website snel zichtbaar is welke renners meedoen, hoe het parcours eruit ziet, waar de mooiste punten zijn, en hoe het programma eruit ziet. Alles wat je als fan wil weten kun je straks vinden op de website”, zegt Ian, “daarmee kunnen we echt een slag maken. Voorpret is heel belangrijk.”

Waarom die voorpret soms belangrijk is? “Omdat het raar is dat je als wielerfan soms op zondagochtend pas weet wie je die middag op tv kunt zien. Dat moet toch beter kunnen? En als je een koers gaat kijken die een paar uur duurt, dan is het toch mooi om te weten dat je je kunt verheugen op een paar serieuze kasseistroken, zoals in de Fokker Slag om Woensdrecht? Dat je al weet dat harde wind het de renners heel moeilijk kan maken? En dat de beste renners van de “eerste divisie” van de wielersport allemaal aan de start staan?”

Dat zijn bijdrage aan de Fokker Slag om Woensdrecht goed is voor zijn cv weet Ian zeker. Onlangs ging hij aan de slag als contentmanager voor een fietsenzaak in zijn woonplaats, en hij hoopt op een lange carrière in de sport waar hij van houdt. “Wat de wielersport zo mooi maakt?”, zegt hij, “dat het zo tastbaar is. Dat je jezelf kunt afbeulen op de fiets, en je dan kunt beseffen dat de echte toprenners nog drie keer zo hard rijden. Dan voel je dat die mannen een topprestatie leveren. In mijn tijd bij Jumbo/Visma heb ik Wout van Aert gesproken, en zeker omdat ik zelf fiets weet ik hoe zeer zijn prestaties bewondering verdienen. Maar van Van der Poel en Pogacar kan ik evengoed genieten, net als de renners die net onder het absolute topniveau rijden. Wat de Fokker Slag om Woensdrecht ook brengt, het kan niet anders dan een mooie wedstrijd worden. Dat verdient voorpret!”