Steven Adriaansen en Rainier Schuurbiers.
Steven Adriaansen en Rainier Schuurbiers. Foto: Bep Tielemans

Fokker Slag om Woensdrecht klopt tot in de puntjes

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Organiseren van de Slag om Woensdrecht kan niet zonder tal van vrijwilligers. “Binnen onze gemeente kunnen we putten uit veel vrijwilligers, die bijvoorbeeld actief zijn voor de Roparun en Stichting Emoties en die ons tegen een kleine bijdrage willen helpen. Ook voor ons is het hard werken om voldoende vrijwilligers te vinden, maar waar andere organisaties er niet in slagen lukt het ons gelukkig goed”, zegt Jeroen van Wezel, “in onze gemeente bestaat een grote gunfactor, daar zijn we dankbaar voor want zonder vrijwilligers is er geen koers.”

Nu de start van de Fokker Slag om Woensdrecht dichterbij komt is de organisatie drukker dan ooit met zorgen dat alles klopt. Dat gaat om kleine details, verklapt Van Elzakker: “Alles moet er pico bello uitzien. Bij ons zijn alle spandoeken en reclameborden van hetzelfde formaat. Onze sponsor, BMW-dealer Renova, zorgt voor prachtige volgwagens. Wij hebben allerlei bekende oud-renners bereid gevonden om die te besturen. Jac van der Poel bijvoorbeeld, maar ook Kees Hopmans en Eric de Crom.” Nog meer aandacht gaat er naar veiligheid, vertelt Jeroen van Wezel: “We hebben te horen gekregen dat we geen politiebegeleiding krijgen, dus hebben we in samenspraak met de gemeente besloten om het parcours af te sluiten. Zo blijft het veilig voor renners en publiek, maar natuurlijk willen we ook dat de overlast voor omwonenden tot het absolute minimum beperkt blijft. Ook daar zetten we ons maximaal voor in.”

Die klassieker gaat hand-in-hand met het Brabantse Wal Festival, de Highland Games en de Jan Janssen Classic-toertocht, die een deel van het parcours met de Fokker Slag om Woensdrecht deelt. “We hebben een serieus parcours ontwikkeld, met smalle dijken en mooie kasseienstroken, beloven Van Elzakker en Van Wezel, “zeker als het waait wordt onze wedstrijd een échte klassieker. Bij de junioren hebben zich zo’n 130 renners ingeschreven, bij de elite/beloften zijn dat er zelfs 160. Dat maakt dat we een peloton hebben waar je U tegen zegt, vol met toekomstige kampioenen. Die kun je op 30 april aan het werk zien op de Brabantse Wal. Een unieke kans voor elke wielerfan!”

“Alles komt samen in deze nieuwe klassieker”

“De gemeente Woensdrecht staat bekend om haar groene karakter en ligging op de Brabantse Wal, maar ook om de lange vliegtuig- en wielerhistorie die we rijk zijn. Sinds een aantal jaar is er ook steeds meer aandacht voor het feit dat hier in oktober 1944 zeer zwaar gevochten is voor onze vrijheid. Deze gevechten waren essentieel voor de bevrijding van Zuid Nederland, maar hebben wel zeer veel levens gekost.

Al deze elementen worden nu gecombineerd in een nieuwe wielerklassieker genaamd ‘De Fokker Slag om Woensdrecht’: een sportief eerbetoon aan de gevallenen, dwars door de het gevarieerde landschap en met als hoofdsponsors Aviolanda Aerospace en Fokker Services. Als burgemeester van Woensdrecht kan ik dit alleen maar omarmen en ik wil de organisatie dan ook veel succes toewensen met de voorbereiding.

Burgemeester Steven Adriaansen

“Een heel uitdagend parcours”

De gemeente Woensdrecht is een fiets- en wielergemeente bij uitstek. Niet voor niets heeft de UCI ons beloond met het ‘Bike City label’. Ik vind het dan ook ontzettend mooi dat we weer een klassieker kunnen toevoegen aan de wedstrijden die hier verreden worden. De start zal op het terrein van Aviolanda Aerospace plaatsvinden en de finish op de Scheldeweg, waar op 4 februari Fem van Empel en op 5 februari Mathieu van der Poel nog wereldkampioen veldrijden werden. De rest van het parcours gaat door Calfven, Ossendrecht en Woensdrecht. Een omloop van zo’n 26,8 kilometer, waar twee maal een kasseienstrook in voorkomt en flinke hoogteverschillen. Kortom; een zeer uitdagend parcours voor de renners en leuk voor het publiek om naar te kijken. Om fietsen ook bij toekomstige generaties te stimuleren wordt er tussen elke passage van de elite/beloften bovendien een dikke banden race gehouden voor de jeugd. Ik wens iedereen, van de deelnemers tot het publiek, een zeer sportieve dag toe!


Rainier Schuurbiers, wethouder sport

Rainier Schuurbiers en Steven Adriaansen.