Jeroen van Wezel en Niels van Elzakker zorgen dat de Fokker Slag om Woensdrecht klopt tot in de puntjes.
Jeroen van Wezel en Niels van Elzakker zorgen dat de Fokker Slag om Woensdrecht klopt tot in de puntjes.

Fokker Slag om Woensdrecht 30 april

Algemeen

HOOGERHEIDE – De Fokker Slag om Woensdrecht is de nieuwste klassieker in de nationale Schwalbe Topcompetitie. Dat betekent dat de lat hoog ligt, maar de organisatie voelt geen druk. Zelfs niet nu het kleinschalige ‘klassiekertje’ dat ze van plan was zichzelf overstijgt.

Ze zijn wel wat gewend, als het om organiseren gaat. Ondernemer Niels van Elzakker is al meer dan tien jaar lang de man achter het Brabantse Wal Festival, en als secretaris van Wielercomité Huijbergen heeft Jeroen van Wezel sinds 2003 al ontelbare veldritten, meerdere NK’s en zelfs een EK Veldrijden op het mooiste parcours van de wereld op zijn naam staan. In coronatijd bundelden de twee hun krachten, en zorgden er met hun Woensdrechtse Wielerzomer voor dat er tóch gekoerst kon worden in een tijd waarin geen enkele organisatie het aandurfde om de nek uit te steken.

“Het enthousiasme binnen onze organisatie is groot, en echt niet alleen bij ons”, zeggen ze, “het succes van de Woensdrechtse Wielerzomer was prachtig, maar een ‘klassiekertje’ organiseren, dat was een stiekeme wens van ons allemaal.”

En zoals dat dat gaat in een voortvarend comité werd die wens realiteit gemaakt. Een lokale klassieker, klein beginnen, dat was het plan. Het liep alleen anders: “Want we kregen meteen al de kans om ons aan te sluiten bij de Topcompetitie. Dat betekent dat je ook als organisatie op niveau moet presteren, omdat de wedstrijd voor elite/beloften rechtstreeks wordt opgenomen door Utilitys en als livestream wordt uitgezonden op Zuidwest TV. Later volgt nog een samenvatting op Eurosport. Bovendien toonde ook Fokker-Aviolanda zich enthousiast, waarmee we meteen een grote, lokaal belangrijke hoofdsponsor hadden. Een hele uitdaging, maar daar zijn we niet bang voor. Dat vinden we eerder gewoon leuk.”

Taakverdeling

De taakverdeling is helder: Niels van Elzakker bekommert zich over de uitstraling van de wedstrijd en de sponsors, terwijl Jeroen van Wezel zich bekommert om de permanence, inschrijvingen, PR en contacten met de jury en KNWU. 

Die rolverdeling loopt op rolletjes, maar natuurlijk kunnen Van Wezel en Van Elzakker niet zonder de tientallen vrijwilligers die helpen om de Fokker Slag om Woensdrecht in de startblokken te krijgen.

“Binnen onze gemeente kunnen we putten uit veel vrijwilligers, die bijvoorbeeld actief zijn voor de Roparun en Stichting Emoties en die ons tegen een kleine bijdrage willen helpen. Ook voor ons is het hard werken om voldoende vrijwilligers te vinden, maar waar andere organisaties er niet in slagen lukt het ons gelukkig goed”, zegt Van Wezel, “in onze gemeente bestaat een grote gunfactor, daar zijn we dankbaar voor want zonder vrijwilligers is er geen koers.”

Nu de start van de Fokker Slag om Woensdrecht dichterbij komt is de organisatie drukker dan ooit met zorgen dat alles klopt. Dat gaat om kleine details, verklapt Van Elzakker: “Alles moet er pico bello uitzien. Bij ons zijn alle spandoeken en reclameborden van hetzelfde formaat. Onze sponsor, BMW-dealer Renova, zorgt voor prachtige volgwagens. Wij hebben allerlei bekende oud-renners bereid gevonden om die te besturen. Jac van der Poel bijvoorbeeld, maar ook Kees Hopmans en Eric de Crom.” Nog meer aandacht gaat er naar veiligheid, vertelt Jeroen van Wezel: “We hebben te horen gekregen dat we geen politiebegeleiding krijgen, dus hebben we in samenspraak met de gemeente besloten om het parcours af te sluiten. Zo blijft het veilig voor renners en publiek, maar natuurlijk willen we ook dat de overlast voor omwonenden tot het absolute minimum beperkt blijft. Ook daar zetten we ons maximaal voor in.”

Die klassieker gaat hand-in-hand met het Brabantse Wal Festival, de Highland Games en de Jan Janssen Classic-toertocht, die een deel van het parcours met de Fokker Slag om Woensdrecht deelt. “We hebben een serieus parcours ontwikkeld, met smalle dijken en mooie kasseienstroken, beloven Van Elzakker en Van Wezel, “zeker als het waait wordt onze wedstrijd een échte klassieker. Bij de junioren hebben zich zo’n 130 renners ingeschreven, bij de elite/beloften zijn dat er zelfs 160. Dat maakt dat we een peloton hebben waar je U tegen zegt, vol met toekomstige kampioenen. Die kun je op 30 april aan het werk zien op de Brabantse Wal. Een unieke kans voor elke wielerfan!”