Dokter Luc Colemont geeft op 16 mei een lezing in Hoogerheide.
Dokter Luc Colemont geeft op 16 mei een lezing in Hoogerheide. Foto: Pierre Veys

Van de L’Oslopers voor de samenleving

Algemeen

OSSENDRECHT – Op dinsdagavond 16 mei komt de Belgische arts Luc Colemont naar MFC Kloosterhof in Hoogerheide. In zijn lezing vertelt hij daar hoe je darmkanker vroegtijdig kunt opsporen, en zo de kans op een fatale afloop enorm kunt verkleinen. De lezing is een initiatief van het Ossendrechtse Roparunteam De L’Oslopers. Het is hun cadeau aan de Woensdrechtse samenleving.

Dit jaar doet het Ossendrechtse Roparunteam voor de 25e keer mee aan de Roparun. Om die mijlpaal te markeren wilden De L’Oslopers iets bijzonders doen. Het idee voor de invulling van die wens ontstond toen één van de lopers tijdens zijn werk kennis maakte met dokter Luc Colemont, die bijna 30 jaar lang maag-darmspecialist was in het Sint Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. In die jaren zag hij van dichtbij dat darmkanker een ware sluipmoordenaar is, en raakte hij moe van de vele slechtnieuwsgesprekken die hij moest voeren in de wetenschap dat de ziekte misschien had kunnen worden opgespoord, met een betere afloop als gevolg. Darmkanker opsporen, en slechtnieuwsgesprekken voorkomen werd zijn missie.

In 2016 hing Colemont zijn witte jas aan de wilgen. Sindsdien richt hij zich fulltime op zijn vzw Stop Darmkanker. In de afgelopen jaren gaf hij lezingen in 18 landen, en in België groeide hij uit tot een bekend gezicht, dat boeiend – en niet zonder humor – kan vertellen over een onderwerp dat van levensbelang is. De Roparun is ook van levensbelang: het evenement draait vooral om het goede doel. Met het geld dat de Roparun inzamelt wordt de levenskwaliteit van kankerpatiënten op allerlei manieren verbeterd. “Voor dat doel zetten we ons heel graag in”, zegt hoofdcoördinator Elly-May van Ginneken van Roparunteam De L’Oslopers, “maar natuurlijk zouden we nog liever hebben dat we geen geld hoeven inzamelen, omdat er geen kankerpatiënten zijn. Daarom hebben we dokter Colemont gevraagd naar Hoogerheide te komen, Met hulp van de BWI hebben we kunnen zorgen dat zijn lezing gratis toegankelijk is, zodat zoveel mogelijk mensen zijn belangrijke boodschap kunnen horen.”

Colemont verheugt zich op zijn komst naar Hoogerheide. “Dat De L’Oslopers mijn lezing aanbieden als een ‘cadeau’ aan de samenleving vind ik een mooi en origineel en vooral een erg genereus gebaar”, zegt hij, “en natuurlijk hoop ik dat het druk wordt. Een droge lezing is het zeker niet, het is eerder een ‘optreden’ of een vorm van infotainment.”

Op de website van Stop Darmkanker regent het na elke lezing reacties. Mensen spreken van een “boeiende avond”, over de inspirerende manier van vertellen, over de passie van dokter Colemont en over de eye-opener die de lezing voor hen was. De L’Oslopers hopen dat die woorden veel inwoners van de gemeente Woensdrecht inspireren om op dinsdagavond 16 mei naar MFC Kloosterhof te komen.

“Wie wil mag die avond natuurlijk een donatie doen aan ons team”, zegt Elly-May van Ginneken, “maar dat is niet verplicht. Het gaat erom dat wij het doel van dokter Colemont onderschrijven. Als zijn lezing ervoor zorgt dat er minder kankerpatiënten komen in onze gemeente, dan is dat de mooiste beloning die we kunnen krijgen. De lezing doen wij cadeau aan de inwoners van de gemeente. Het is onze manier om ze te bedanken voor de fantastische manier waarop ze ons al 25 jaar steunen.”

De lezing van dokter Colemont begint op dinsdagavond 16 mei om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Meer informatie op www.stopdarmkanker.be Wil je de lezing bezoeken? Meld je dan even aan via roparun@loslopers.nl