Namens het oude bestuur draagt Louis Minnebach het "stokje" van de Herdertjestocht over. aan de organisatie van "Van Woensdrecht naar Bethlehem"
Namens het oude bestuur draagt Louis Minnebach het "stokje" van de Herdertjestocht over. aan de organisatie van "Van Woensdrecht naar Bethlehem" Foto: Dennis van Loenhout

Opvolger voor Herdertjestocht

Algemeen

WOENSDRECHT – De Woensdrechtse Herdertjestocht was enorm geliefd onder jong en oud, en de teleurstelling was groot toen de organisatie vorig jaar aankondigde te stoppen. Op opvolgers hadden ze geen zicht. Toch kwam die opvolging er: een club van vijf enthousiastelingen zorgt dat de Herdertjestocht een originele, moderne opvolger krijgt. Die heeft nu een naam: Van Woensdrecht naar Bethlehem.

Eén van de initiatiefnemers van Van Woensdrecht naar Bethlehem is Mark Verdult. Als je hem vraagt waarom de Herdertjestocht opvolging móest krijgen is hij duidelijk: “De Herdertjestocht is Woensdrechts cultureel erfgoed. Dat mag niet verloren gaan.” Een week voor de laatste Herdertjestocht schoof een groep jonge enthousiastelingen aan bij het oude bestuur, om te praten over de mogelijkheden. Dat gesprek verliep positief. Het resultaat is dat Mark Verdult samen met Frank van Campo, Marissa de Nijs, Sandra Brooijmans en Patty Zuidweg de schouders gaat zetten onder een nieuw evenement. Dat krijgt de naam “Van Woensdrecht naar Bethlehem” en vindt plaats op 23 december 2023.

“Dat we de Herdertjestocht niet in zijn oude vorm voortzetten is een bewuste keuze”, zegt Verdult, “de basis blijft gelijk, en het verhaal blijft hetzelfde, maar iets dat in 20 jaar zo bijzonder is geworden kun je niet kopiëren. Wij zetten daarom iets nieuws neer, in een modern jasje, en met interactie met bijvoorbeeld de scholen. Wat we precies gaan doen verklappen we niet, maar we kunnen al wel zeggen dat het mooi wordt.” De organisatie van de “oude” Herdertjestocht is in elk geval blij dat er opvolging is, zegt Louis Minnebach: “Al een paar jaar gaven we aan om een stapje terug te willen doen, maar er dienden zich nooit opvolgers aan. Toen we vorig jaar bekendmaakten dat de Herdertjestocht van 2022 de laatste zou zijn hadden we de hoop op een vervolg al laten varen. En toen kwam deze club! Wij hebben 23 december al in onze agenda gezet, we zijn heel benieuwd!”

Zodra het kan wordt er meer bekendgemaakt over “Van Woensdrecht naar Bethlehem”, belooft Mark Verdult. De leden van de nieuwe werkgroep wonen allemaal in Woensdrecht, en hoewel ze niet allemaal lid zijn van buurtvereniging De Straat hebben ze allemaal een speciaal plekje in hun hart voor de Herdertjestocht. Voor Sandra Brooijmans is de Herdertjestocht extra bijzonder. Haar schoonmoeder Astrid Lijmbach, die in 2010 overleed, was één van de grondleggers van de Herdertjestocht. “Astrid zei altijd dat ze een kleintje naar beneden zou sturen als ze ‘daarboven’ was”, zegt Sandra, “en een jaar later werd onze dochter Sarah geboren. Sarah deed altijd mee aan de Herdertjestocht, en ze vond het helemaal niks dat de Herdertjestocht zou ophouden. Ze heeft gelijk, dat kan ook niet, het moet doorgaan. We gaan er iets moois van maken, voor Sarah, voor Astrid en voor alle kinderen.”