Museum Den Aanwas
Museum Den Aanwas

Museum Den Aanwas opent

Algemeen

OSSENDRECHT - Streekheemmuseum Den Aanwas in Ossendrecht sloot in oktober 2022 de deuren voor de jaarlijkse winterstop. Tijdens deze winterstop is een volledig nieuwe museumwerkgroep voortvarend aan de slag gegaan met een herinrichting. De gehele benedenverdieping is aangepakt. In het NLDoet weekend zijn onder andere de muren van het cafeetje geverfd en is er veel schoongemaakt.

De inrichting is teruggebracht naar hoe er in de jaren 1850-1900 geleefd werd. Hiervoor is een gedeelte van de collectie in opslag gegaan in de thematentoonstellingsruimte waardoor er dit jaar geen thematentoonstelling met bijbehorende lezing zal zijn. De kamers lijken nu groter en wat er te zien is, komt beter tot zijn recht. De bovenverdieping laat nog altijd een vertrouwd dorpsplein zien en buiten zijn nog de oude werktuigen te bewonderen.

De afgelopen tijd is er veel onderzoek verricht naar het leven van Paulientje en zo is men de nazaten van Victor, de broer van Paulientje die naar Frankrijk is geëmigreerd, op het spoor gekomen. Zij waren zo enthousiast dat ze meteen besloten hebben een bezoek te brengen. Dit zal op donderdag 6 april 2023 zijn. De museumwerkgroep is erg benieuwd naar de verhalen over Paulientje en naar foto’s en gebruiksvoorwerpen van haar. In Duitsland is al een stoeltje verworven dat aan Paulientje wordt toegedicht. Ze zou dit bij haar optreden in het Catan’s Panopticum gebruikt hebben. Daarnaast heeft het museum een foto uit 1884 uit de collectie van een Nederlandse fotoverzamelaar aan kunnen schaffen.

Volgend jaar hoopt de museumwerkgroep een geheel hernieuwd museum feestelijk te kunnen heropenen. Over een paar maanden moeten de studenten van de Jan-des-Bouvries-academie hun werkopdracht inleveren. Die opdracht betekent een nieuw licht-, inrichtings- en marketingplan voor museum Den Aanwas. Bedoeling is de plannen de komende winterstop te kunnen uitvoeren.

Openingsdagen

Het museum zal dit jaar op Paaszondag 9 april de deuren weer voor het eerst openen. Belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens de openingsdagen een kijkje te komen nemen in het museum. Voor de kinderen tot 8 jaar zijn in het museum paaseieren verstopt. Ook dit jaar is de toegang gratis; een vrijwillige bijdrage in het ‘offerblok’ is welkom. 

Het museum is vanaf zondagmiddag 9 april 2023 tot en met zondagmiddag 22 oktober 2023 iedere 2e en 4e zondag van de maand geopend van 13:30 tot 16:30 uur. Museumbezoek op afspraak is ook mogelijk. Streven is om in de toekomst de openingstijden uit te breiden. Hiervoor hebben zijn er echter meer gastheren/gastvrouwen nodig. 

Heeft u interesse of vragen hierover of wilt u een groepsreservering maken, neem dan contact op met secretaris Olga Jansz, via 06-11044486 of secretaris@hkk-zuidkwartier.nl