Beeld van ruim drie jaar geleden: een volle Sint-Jozefkerk bij de laatste viering in dit kerkgebouw.
Beeld van ruim drie jaar geleden: een volle Sint-Jozefkerk bij de laatste viering in dit kerkgebouw.

Mysteries in Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het gemeentebestuur van Woensdrecht is hard aan het werk om een degelijke Omgevingsvisie tot stand te brengen, waaronder de Kerkenvisie als een belangrijk onderdeel. Hierin wordt vastgelegd welk religieus erfgoed waard is om te behouden en te beschermen. Welke gebouwen welke religieuze landschapselementen (kapellen, beelden, kruizen en dergelijke) en welke kerkelijke gebruiken en tradities de moeite van het behouden waard zijn.

Voor het opstellen van de Kerkenvisie heeft Woensdrecht de hulp ingeroepen van Monumentenhuis Brabant.

De Stichting Behoud Cultureel-Historisch Erfgoed Zuidwesthoek, onder de bezielende leiding van Dees Verbeek, heeft een groep vrijwilligers om zich heen verzameld, die zich inspant om Monumentenhuis Brabant (en dus ook het gemeentebestuur) zoveel mogelijk terzijde te staan. De groep noemt zich Werkgroep Erfgoed.

Wanneer men iets wil beschermen en promoten, dan moet men uiteraard eerst weten wat er te beschermen valt. Er moeten dus eerst inventarislijsten worden opgesteld. En dat valt wat betreft het religieus erfgoed in de gemeente Woensdrecht nog niet mee. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk te achterhalen wat er overgebleven is van de inventaris van de voormalige Sint-Jozefkerk in Woensdrecht. Bij het Bisdom Breda zegt men dit niet te weten en verwijst men naar het parochiebestuur. Het parochiebestuur op zijn beurt zegt echter dat men hierover om veiligheidsredenen geen mededelingen doet. En zo blijven er een aantal vragen over, waarop de bevolking, de Werkgroep Erfgoed, Monumentenhuis Brabant en het gemeentebestuur van Woensdrecht dolgraag antwoord zouden willen hebben, maar tot nu toe niet hebben gekregen. 

Het kerkbestuur van de Protestante Kerk in Ossendrecht zou graag weten waar de bel is gebleven. De bel in de Sint-Jozefkerk van Woensdrecht was gratis uitgeleend door het bestuur van de Protestante Kerk van Ossendrecht. Men heeft daar de aankoopnota nog steeds in het archief. Maar waar is de bel gebleven? Waar is hij naartoe gegaan en wie heeft hem nu?

Een tweede raadsel. De Sint-Jozefkerk stond in het verleden jarenlang wijd en zijd bekend als de plaats waar de gelovigen op 3 februari de Blasiuszegen konden komen halen, ter voorkoming van keelaandoeningen en andere kwalen. Op een prominente plaats in de kerk stond het beeld van de H. Blasius. Maar waar is dit beeld gebleven?

Wie het weet mag het zeggen.