Pim & Co
Pim & Co

Grandioze opening wielerseizoen

Algemeen

HOOGERHEIDE – De inleidende beschietingen klinken steeds vroeger in het jaar. Australische schermutselingen in januari, spierballen tonen in de Arabische zandbak een maand later. Iets serieuzer wordt het wanneer men in een week vanuit Parijs naar Nice of langs de Adriatische kust fietst. Met Milaan-San Remo ging echter definitief de kogel door de ‘monumentale’ wielerkerk. De op majestueuze wijze door Mathieu van der Poel gewonnen klassieker wordt door insiders nog steeds als de officiële opening van wielerseizoen gezien. Ook door freelancejournalist Pim Bruijnzeels en oud-renner Gerard Koel. Op de vooravond een dialoog bij de koffie en een pannenkoek.

Beide heren woonachtig in Hoogerheide wisselden tijdens de voorbije Tour de France in de rubriek Pim & Co. wekelijks van gedachten. Op afstand verhaalde Gerard Koel over de 33 jaar dat hij als chauffeur van de NOS Radio-equipe in de ronde reed. Pim Bruijnzeels (25) bracht met onder meer Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld onder noemer ‘In het Wiel’ online verslag voor het AD en de regionale uitgaven. 

Met gepaste trots showt Gerard Koel (82) zijn onlangs opgeleverde ‘mancave’. Het luxueuze tuinhuis ademt louter wielerhistorie. Aan de muur prijken foto’s van succesvolle zesdaagsen met Jan Janssen, René Pijnen en Peter Post. En ook blijft het lidmaatschap van de bronzen achtervolgingsploeg te Tokyo 1964 niet onopgemerkt. “Ik ben blij met mijn optrekje. Hier trek ik me af en toe terug en kan ik binnenkort, als het buiten iets minder weer is, zelfs via de computer op de hometrainer ieder gewenst parcours uitzoeken.”

Gerard Koel zit weer op de fiets nadat hij twee jaar terug door een bestelbus van de weg was gereden. Vooral inwendige verwondingen veroordeelden hem tot een langdurig herstel. Ook maakte hij als vanouds weer deel uit van de organisatie GP Adrie van der Poel. Mede stond hij borg voor het reilen en zeilen van 150 meter lange VIP-tent tijdens het wereldkampioenschap cyclo-cross in Hoogerheide.

Als wielerliefhebber kijkt hij reikhalzend uit naar het nieuwe wielerseizoen. Enige prognostiek is hem echter vreemd. “Mannen als Van Aert, Van der Poel en Pidcock hebben zich tot op heden rustig gehouden of misschien nog herstellende van hun cross-seizoen. Aan de andere kant smijt een Pogacar al weer zo met zijn krachten en vraag ik me af hoe lang dat goed gaat. Vroeg of laat kom je als renner toch ‘iets tegen’, aldus Gerard Koel.

Pim Bruijnzeels vervolgt: “Naast de genoemde namen verwacht ik mannen als Dylan van Baarle en Christophe Laporte aan het front. Voor de Waalse klassiekers tip ik een coureur als Quinten Hermans en in Parijs-Roubaix gaan we Ben Turner zien, mits hij voldoende is hersteld van zijn val in de Omloop. Verder blijft het interessant hoe al het Nederlandse sprintgeweld zich dit seizoen manifesteert. Groenewegen en Jakobsen krijgen concurrentie van Casper van Uden, Olav Kooij, Arvid de Kleijn, Cees Bol.”

Treintjes

Een halve eeuw geleden behaalde Gerard Koel een handvol Nederlandse titels op de baan, waaronder drie op het onderdeel sprint. Kan de massasprint hem nog bekoren? “Natuurlijk. Maar een ding snap ik tegenwoordig echt niet. Die zogenaamde treintjes die zich op ruim tien kilometer voor de finish formeren. Waar slaat dat op? Al dat wringen, duwen en kwakken. Vroeger reden we met z’n allen richting de finish en in de laatste meters zochten de sprinters het zelf uit. En evenals nu kwamen de snelste van die tijd ook gewoon als eerste over de streep!”. 

Pim Bruijnzeels gaat het binnenkort allemaal weer zien en beleven. Na een intensief veldritseizoen, met als kers op de taart de wereldtitel van Mathieu van der Poel, was er een pas op de plaats. Vanaf volgende week stort hij zich opnieuw in het peloton en staat opnieuw oog-in-oog met de smaakmakers van 2023. “Het belooft een drukke zomer te worden. Na de klassiekers Gent-Wevelgem, Dwars en de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold en de Waalse wedstrijden volgt eerst de Ronde van Italië en iets later de Tour de France. Tussendoor nog samen met Kees Maas co-speaker van de Slag om Woensdrecht. Tot slot het WK in Glasgow met weg- en baanwedstrijden. Met name naar de Giro kijk ik enorm uit. Schijnt er net iets anders aan toe te gaan dan in Frankrijk. Daar werd ik gedurende enkele weken door de organisatie geschaduwd toen ik schijnbaar iets te vroeg een vraag aan Fabio Jakobsen had gesteld, nadat hij net daarvoor een etappe had gewonnen”, lacht Pim Bruijnzeels.

Gerard Koel beaamt de twijfelachtige reputatie der Fransen. Ruim drie decennia reed hij in dienst van NOS Radio duizenden kilometers en anekdotes bijeen. Hij eindigde samen met legende Theo Koomen eens ondersteboven naast de weg, bezorgde gast Anton Geesink tijdens een regenachtige etappe de schrik van diens imposante leven en kon met een eigenzinnige Peter Post lezen en schrijven. “Zolang je kunt moet je tussen de wielen blijven, het is de mooiste tijd van je leven”, luidt het welgemeend advies van de nestor zelf.

Pim & Co
Pim & Co
Pim & Co